Emir Suljagić nakon izvinjena za zločine Handžar divizije dobijao prijetnje i od Bošnjaka

Emir Suljagić nakon izvinjena za zločine Handžar divizije dobijao prijetnje i od Bošnjaka


Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić je jučer na konferenciji o kolektivnom sjećanju uz prisustvo predsjednika Svjetskog jevrejskog kongresa Menachema Z. Rosensafta i drugih zvanica, uputio izvinjenje zbog zločina Handžar divizije tokom Drugog svjetskog rata.

“Prije osamdeset godina jedan dio mojih sunarodnika stavio se u službu njemačke nacističke ideologije i naudio vama, vašem narodu, vašim očevima i majkama, djedovima i bakama. Ja vam se zbog toga izvinjavam i nadam se da ćete u vašim srcima naći mjesta za oprost”, kazao je Suljagić.

Iz Srebrenice historijsko izvinjenje Bošnjaka za zločine Handžar divizije

“Oni koji su služili u 13. Waffen SS diviziji ili bili sluge ustaškog režima Nezavisne Države Hrvatske, nisu to činili u ime našeg naroda. Njihova djela ne govore u naše ime ni danas. Naš narod i zemlja su bili porobljeni i pod okupacijom, naš glas je bio ugušen. Ako je neko imao pravo da govori u naše ime, to su bili bosanskohercegovački partizani i antifašisti poput Fadila Jahića, Pašage Mandžića, Avde Hume i brojnih drugih. U naše ime je govorio Derviš Korkut, koji je rizikovao svoj i život svoje porodice da spasi najvažnije što jedan narod može imati – pamćenje o sebi – kada je od nacista sakrio Hagadu”, kaže Suljagić.

Odmah istu noć, Suljagić se obratio na Twitteru i obavijestio javnost da dobija prijetnje.

Suljagić kaže da prijetnje i uvrede dobija od stotine naloga na Twitteru, i to ne samo on nego i Memorijalni centar Srebrenica.

Ističe da među tim nalozima nema gotovo niko sa pravim imenom, prezimenom niti fotografijom.

“Među stotinama naloga na Twitteru koji šalju uvrede i prijetnje meni i Memorijalnom centru Srebrenica baš na ovaj dan, a dolaze i sa ‘našim’ imenima, nema gotovo niko sa pravim imenom, prezimenom i fotografijom. Onima koji šalju te botove poručujemo da znamo ko su i da ćemo im to zapamtiti”, poručio je Suljagić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija