Bećirović: Zločince moramo kažnjavati, s dobronamjernim ljudima gradimo budućnost!

Bećirović: Zločince moramo kažnjavati, s dobronamjernim ljudima gradimo budućnost!


Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović prisustvovao je u Memorijalnom centru „Kamičani“ obilježavanju 31. godišnjice sjećanja na masovna pogubljenja u Prijedoru i dolini Sane 1992. godine.

U Memorijalnom centru „Kamičani“ klanjana je kolektivna dženaza za dvije žrtve Prijedora i doline Sane Feridu Sikiriću i Izetu Mešiću, a dženazu je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović.

Denis Bećirović u Memorijalnom centru „Kamičani“ je poručio:

– Kultura sjećanja mora postojati kako bismo čuvali istinu o ubijenim u Prijedoru i dolini Sane, ali i drugim mjestima. Nastavit ćemo svjedočenje o prekinutim ljudskim životima, prekinutim djetinjstvima i ukradenim nadama žrtava. Naša je stalna odgovornost da prenosimo i čuvamo činjenice o svirepo ubijenim, ali i da osiguramo preživjelim stanovnicima dostojanstven život, istinu i pravdu. Nećemo prestati tražiti kaznu za one koji su počinili ratne zločine. Istovremeno, mi želimo graditi zajednički život sa svim dobronamjernim ljudima koji se bore za mir i napredak. Zato što nismo isti, mi imamo i ljudsku, i moralnu, i civilizacijsku snagu da osudimo svaki zločin. Svakoj nevinoj žrtvi dužni smo iskazati poštovanje, za svakog zločinca dužni smo tražiti najstrožiju kaznu – rekao je Bećirović.

Bećirović je prisustvovao u Memorijalnom centru „Kamičani“ u Kozarcu otvaranju i prezentaciji izložbe artefakata koji su pronađeni u masovnim grobnicama. Do danas su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 503 lokacije, od toga su 73 masovne grobnice.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija