Danas presuda u slučaju “Dženan Memić”: Hoće li pravda konačno biti zadovoljena?

Danas presuda u slučaju “Dženan Memić”: Hoće li pravda konačno biti zadovoljena?


Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine, sastavljeno od sudija Staniše Gluhajića, Azre Miletić i Amele Huskić, danas će izreći drugostepenu presudu u slučaju protiv Zijada Mutapa, Alise Ramić (ranije Mutap), Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića.

Ovaj slučaj već godinama intrigira javnost u Bosni i Hercegovini, a optuženi su se teretili za pristupanje grupi za organizirani kriminal, koju je formirao Zijad Mutap, radi prikrivanja dokaza o tragičnom događaju u kojem je Dženan Memić zadobio teške i opasne tjelesne povrede 8. februara 2016. godine, koje su dovele do njegove smrti.

U novembru prošle godine, Prvostepeno vijeće Suda BiH, predsjedavajući kojeg je bio sudija Branko Perić, oslobodilo je optužene od optužbi, što je izazvalo kontroverze i nezadovoljstvo u javnosti. Međutim, nakon žalbe Tužilaštva BiH, Apelaciono vijeće je u martu ukinulo oslobađajuću presudu i naložilo ponovno suđenje.

Tokom ponovnog suđenja, u sudnici su izneseni novi dokazi, uključujući iskaze IT vještaka Irhada Kosa, neuropsihijatra dr. Abdulaha Kučukalića i vještaka sudske medicine Hamze Žuje, te svjedočenje neurohirurga dr. Kemala Dizdarevića, čiji je iskaz Prvostepeno vijeće odbilo. Obrana optuženih tvrdila je da krivica nije dokazana izvan svake razumne sumnje te da su njihovi klijenti nevini.

Tužioci su, s druge strane, naglasili posljedice krivičnih djela koja su im stavljena na teret, a to su prikrivanje i fingiranje dokaza s ciljem usmjeravanja istrage u krivom smjeru. Istaknuli su težinu ovog slučaja, s obzirom na to da porodica i javnost još uvijek nakon sedam i pol godina nisu dobili odgovore o tome što se točno dogodilo Dženanu Memiću te tko su pravi počinitelji ovog zločina.

Posebno se raspravljalo o ulozi Alise Mutap u cijelom slučaju. Tužilac Ćazim Hasanspahić naglasio je da ona zna više o ovom događaju i da je Tužilaštvo to dokazalo novim dokazima, uključujući iskaze zaštićenih svjedoka. Obrana je tvrdila da nema dovoljno dokaza da je Alisa znala što se dogodilo te je osporavala i postojanje amnezije.

Očekuje se da će danas biti donesena konačna presuda u ovom slučaju, ali ukoliko Apelaciono vijeće proglasi optužene krivima, konačnu odluku donijet će Trećestepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine. Javnost s nestrpljenjem iščekuje ishod ovog suđenja te se nadaju da će otac Dženana Memića, Muriz Memić, konačno dobiti barem malo pravde za svoje dijete.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija