Aerodrom u Tuzli se gradi i širi a Wizz Air ukida svoje letove

Aerodrom u Tuzli se gradi i širi a Wizz Air ukida svoje letove


Aviokompanija Wizz Air donijela je odluku na osnovu koje zatvara svoju bazu na Međunarodnom aerodromu u Tuzli te ukida letove na nekoliko destinacija.

“Wizz Air potvrđuje da planira prilagođavanje mreže i optimizaciju tržišta svojih letova u Bosni i Hercegovini, premještajući u septembru ove godine svoja dva aviona bazirana u Tuzli u druge baze unutar mreže.

čini zbog promjenjivog ekonomskog okruženja, kao i operativnih izazova uzrokovanih vremenskim prilikama u regiji te da bi iskoristio prilike za rast preraspodjelom svojih kapaciteta na druge rute sa većom potražnjom”, saopćeno je iz Wizz aira.

Potvrđeno: Wizz Air zatvara svoju bazu u Tuzli

Podsjećamo imajući u vidu da je razvoj Međunarodnog aerodroma u Tuzli u direktnoj uzročno-posljedičnoj vezi sa njegovom opremljenošću i povećanjem kapaciteta za prijem većeg broja putnika, te povećanim brojem zračnih operacija, Vlada Tk je razmatrala i prihvatila Informaciju o prioritetnom investicijskom ulaganju u kapitalne projekte ovog preduzeća.

Naime, osim izgradnje trećeg Gatea, čime se stvaraju osnovni preduslovi za uvođenje trećeg baznog aviona kompanije Wizz Air, što je intencija ove aviokompanije, Aerodrom mora unaprijediti i druge neophodne uslove za polijetanje aviona u uslovima smanjene vidljivosti.

Prije svega tu se radi o smanjivanju potrebnog minimuma vidljivosti duž polijetno – slijetne staze (PSS) sa trenutnih 300 na 150 ili u konačnici na 125 metara.

Ovo unaprjeđenje bi tokom maglovitih dana smanjilo kašnjenja baznih aviona na jutarnjim letovima u odlasku, a sto bi u konačnici omogućilo redovan raspored letova tokom dana.

Projekat ugradnje svjetala centralne linije na PSS stvorio bi pretpostavke i za buduća unapređenja u pravcu implementacije projekta ILS CAT III na kome aerodrom Tuzla i BHANSA incijalno već rade, a značajno je napomenuti da jedinu mogućnost za unapređenje na ovaj nivo u Bosni i Hercegovini ima upravo Međunarodni aerodrom Tuzla, te bi ga realizacija ovakvog kapitalnog projekta učinila znatno konkurentnijim na zahtjevnom tržištu aviosaobraćaja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija