Bećirović alarmantno: Hitno pojačati snage EUFOR-a

Bećirović alarmantno: Hitno pojačati snage EUFOR-a


Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izrazio je svoju zabrinutost zbog pogoršanja sigurnosne situacije u zemlji, posebno uslijed antiustavnih i antidejtonskih aktivnosti predsjednika bh. entiteta Republika Srpska, Milorada Dodika. U intervjuu za ugledni austrijski nezavisni list Der Standard, Bećirović je istaknuo važnost dosadašnjeg angažmana EUFOR-a u BiH i podržao produženje njihove misije kako bi se očuvala stabilnost i mir u regiji zapadnog Balkana.

“Dosadašnje angažiranje EUFOR-a u BiH, posebno u održavanju sigurnog i mirnog okruženja, ima ključnu ulogu u osiguravanju političkog, ekonomskog i društvenog razvoja naše zemlje”, naglasio je Bećirović.

Govoreći o geopolitičkim izazovima, uzrokovanim brutalnom ruskom agresijom na Ukrajinu, Bećirović je naglasio važnost produženja mandata EUFOR-a u BiH. “S obzirom na trenutne okolnosti, donošenje odluke o produženju misije EUFOR-a u BiH pokazalo se izuzetno važnim i opravdanim”, dodao je.

Bećirović je također naglasio ključnu ulogu misije ALTHEA, koja je od vitalnog značaja za očuvanje mira, sigurnosti i stabilnosti, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u širem području zapadnog Balkana. NATO, sukladno Dejtonskom mirovnom sporazumu, preuzeo je odgovornost za očuvanje mira u BiH, a to se sada ostvaruje putem misije EUFOR-a. Misija ima mandat osigurati mir, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet zemlje te zaustaviti sve destruktivne sile koje prijete Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH, s ovlastima uključujući i primjenu nužne sile kad god je to potrebno.

Bećirović je, međutim, izrazio zabrinutost zbog rastuće opasne proruske i separatističke politike predsjednika entiteta Republika Srpska, Milorada Dodika, koja predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost i mir u BiH i regiji. “Dodik je otvoreno započeo antidejtonsko i protuustavno razbijanje Bosne i Hercegovine, što ozbiljno prijeti miru u regiji. Hitno moramo spriječiti da se ukrajinska kriza proširi na naš teritorij, pa je od iznimne važnosti rasporediti dodatne i snažnije snage EUFOR-a u BiH, što je prije moguće”, upozorio je Bećirović.

Kao prijedlog za daljnje djelovanje, Bećirović je naglasio da bi nove trupe EUFOR-a trebale biti primarno raspoređene u Brčko Distriktu BiH i drugim strateškim područjima kako bi se očuvala stabilnost i sigurnost u zemlji i regiji zapadnog Balkana.

Situacija u Bosni i Hercegovini zahtijeva odlučno djelovanje kako bi se zaštitila stabilnost i mir, a očekuje se da će međunarodna zajednica i NATO pažljivo pratiti razvoj situacije i donijeti odgovarajuće mjere kako bi se očuvala sigurnost u ovom dijelu Europe.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija