Treba li se uvesti zabrana  kretanja bicikala, romobila i motocikala u centralnim sarajevskim ulicama?

Treba li se uvesti zabrana kretanja bicikala, romobila i motocikala u centralnim sarajevskim ulicama?


Prijedlog nezavisnog gradskog vijećnika Jasmina Skorupana da se razmotri zabrana saobraćanja bicikala, romobila i motocikala u centralnim dijelovima Sarajeva izazvala je brojne reakcije.

Predložio je Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo da kretanje spomenutih vozila bude zabranjeno u ulicama Titova i Ferhadija te, kako je naveo, užem dijelu Baščaršije. Smatra da od zabrane trebaju biti izuzeti biciklisti dostavljači.
Gradove koje je istakao kao primjer ove zabrane su Amsterdam, Kopenhagen i Pariz. Smatra da će se zabranom poboljšati sigurnost pješaka. Ovaj prijedlog je neprihvatljiv za profesora Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu (FSK UNSA) Osmana Lindova.

“E moj dobri nezavisni ekspertu Skorupan. Zabrani motornim vozilima, bavi se nečim drugim. Dosta nam je ovih ‘ovisnih eksperata’. Sad nas i vi ubijate svojim ekspertizama. ‘Nezavisni eksperti’ popustite ovaj saobraćaj. Bavite se hortikulturom. Ubiše nas motorna vozila po Sarajevu, a ti zabranjuješ bicikla. Aferim ‘ekspertu'”, napisao je Lindov u reakciji. Dio javnosti je pozdravio Skorupanovu inicijativu, dok je dio mišljenja da je riječ o pogrešnom pristupu – da je u centru Sarajeva potrebno omogućiti sigurno kretanje svih učesnika u saobraćaju, pa i biciklista i onih koji koriste romobile.

Sve je više gradova širom svijeta u čijim centralnim ulicama je onemogućen saobraćaj motornih vozila i omogućeno je kretanje isključivo pješaka, biciklista, romobila i vozila javnog prijevoza. To podrazumijeva postojanje odgovarajuće saobraćajne infrastrukture. Razlog za to jeste smanjivanje saobraćajne gužve, poboljšanje saobraćajne sigurnosti i zaštita okoliša.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija