Neko iz BiH dao pola miliona KM za automobil: Mercedes i dalje najtraženiji već treći mjesec

Neko iz BiH dao pola miliona KM za automobil: Mercedes i dalje najtraženiji već treći mjesec


U prvih sedam mjeseci 2023. godine, Bosna i Hercegovina bilježi impresivan uvoz automobila, dosegnuvši broj od 40.519 vozila. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH), vrijednost ovog uvoza iznosi čak 592.243.812 KM, što predstavlja značajan rast u odnosu na prošlogodišnje brojke.

Najzapaženiji među uvezenim automobilima je Mercedes Benz Maybach S 680 4MATIC, koji se ističe kao najskuplje vozilo s cijenom od 504.329 KM. Ovaj luksuzni automobil premašuje konkurenciju, a za njegov uvoz plaćeno je 85.768 KM na dažbine.

Od ukupnog uvoza, 5.790 vozila su nova vozila, dok 34.729 čine polovna vozila. Povećan interes za uvoz automobila vidljiv je i u odnosu na prošlogodišnje podatke, kada je u prvih sedam mjeseci 2022. godine uvezeno 29.836 vozila u vrijednosti od 440.271.002 KM.

Električni automobili također bilježe značajan porast uvoza u BiH, s ukupno 139 ovakvih vozila uvezenih u istom razdoblju. Među njima, Mercedes-AMG EQE se ističe kao najskuplji, sa cijenom od 193.871 KM.

Sveukupno, ovi rekordni brojevi ukazuju na povećanu potražnju za luksuznim vozilima, posebno Mercedesovim modelima, ali i na rastući interes za električne automobile.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija