Dodik Bećiroviću: Entiteti su države, a BiH je kao zajednica dva entiteta tek “država koliko-toliko”

Dodik Bećiroviću: Entiteti su države, a BiH je kao zajednica dva entiteta tek “država koliko-toliko”


Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik jutros se oglasio na Twitteru ponovo komentarišući izjave člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića kao i Ustav BiH.

“Kad već pokušava da se drži Ustava, Bećirović bi trebalo da pročita da pored BiH i RS ima međunarodni suverenitet. Po Ustavu BiH entiteti imaju pravo na specijalne i paralelne veze sa susjednim državama, pa RS ima takav sporazum s Republikom Srbijom, a može ih imati i s drugim susjednim državama”, navodi Dodik.

Ističe da Ustav BiH predviđa da entiteti mogu sklopiti sporazume s drugim državama i međunarodnim organizacijama uz saglasnost Parlamentarne skupštine, a može se regulisati da takva saglasnost nije ni potrebna.

“Međunarodni suverenitet RS potvrđuje i činjenica da RS već 15 godina šalje svoje izvještaje Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, što nije moglo da spriječi ni političko Sarajevo. Naprotiv, to pravo RS potvrdio je i Ustavni sud BiH”, dodaje Dodik.

Dodik je naglasio da entiteti imaju gotovo sav unutrašnji suverenitet, dok BiH po Ustavu BiH, kako on tvrdi, ima ograničen unutrašnji suverenitet – taksativno nabrojanih 10 nadležnosti, uglavnom nekoliko politika, uz određen međunarodni suverenitet.

“Da ponovimo – entiteti su države, a BiH je kao zajednica dva entiteta tek “država koliko-toliko””, poručio je Dodik.

Podsjetimo, Denis Bećirović jučer odgovorio Dodiku, poručivši da su njegove izjave o suverenitetu administrativno-teritorijalnih jedinica u državi Bosni i Hercegovini obična besmislica.

“Suverenitet države Bosne i Hercegovine jasno i precizno je utvrđen Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH. Suverenitet se ne stiče Twiter i drugim objavama političkih zvaničnika. On neupitno pripada samo državi Bosni i Hercegovini”, saopštio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u nastavku njegove rasprave po ovom pitanju sa predsjednikom entiteta RS Miloradom Dodikom.

“Ne postoji entitetski suverenitet i takva neutemeljena teza nema nikakvo pravno uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, kao i u međunarodnom pravu”, napisao je.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija