Dijaspora masovno kupuje stanove u BiH

Dijaspora masovno kupuje stanove u BiH


Tržište nekretnina u Bosni i Hercegovini prolazi kroz neočekivani preokret, snažno oživjevši usprkos predviđanjima o mogućem padu cijena i usporavanju prodaje. Nedavno su se pojavile jasne naznake da dijaspora igra značajnu ulogu u ovoj revitalizaciji, s povećanim interesom za kupovinu stanova i kuća, dok se domaći kupci sve više okreću starogradnji.

U centru Sarajeva, tržište stanova bilježi izuzetno brz rast potražnje. Stanovi s cijenama kvadrata između 6.000 i 7.000 KM nestaju s tržišta gotovo odmah, uprkos visokim cijenama. Dijaspora se uglavnom opredjeljuje za novogradnju, dok domaći kupci sve više traže starije nekretnine, uz naglasak na lokaciju.

Nedostatak stanova u novogradnji je posebno izražen u većini gradova širom zemlje.

Iako se očekivalo da će cijene nekretnina doživjeti korekcije, trenutni trendovi ukazuju na suprotno. Cijene stanova i dalje ostaju na visokim razinama, što potvrđuje primjer stanova u različitim dijelovima Sarajeva. Na primjer, kvadratni metar stana u staroj Grbavici rijetko se može naći ispod 4.000 KM. Stanovi u Centru i naselju Stup rasprodani su po cijenama između 6.000 i 7.000 KM po kvadratu, dok cijene u starogradnji i dalje ostaju visoke.

Ipak, neki stručnjaci upozoravaju da će prava slika o budućim kretanjima na tržištu postati jasnija tek od jeseni. Za sada se ne predviđa značajna korekcija cijena, ali je moguće da dođe do stagnacije.

U Mostaru također postoji pojačana aktivnost u izgradnji novih stambenih objekata, ali starogradnja i dalje ima manju ponudu. Problem se javlja i u segmentu starih nekretnina, gdje su cijene često nerealno visoke, što upućuje na potrebu za transparentnošću i realističnim vrednovanjem nekretnina.

Trenutno stanje na tržištu nekretnina u Bosni i Hercegovini pokazuje da je potražnja i dalje snažna, a ponuda ograničena. Dijaspora i domaći kupci zajedno oblikuju dinamiku tržišta, dok se budući smjer kretanja cijena tek treba precizno definirati.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija