Tužilaštvo BiH istražuje prijavu o nepotizmu u graničnoj policiji BiH

Tužilaštvo BiH istražuje prijavu o nepotizmu u graničnoj policiji BiH


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je zaprimilo prijavu koja se odnosi na navode o nepotizmu u Graničnoj policiji BiH, tačnije na zapošljavanje članova porodice trenutnih i bivših uposlenika ove policijske agencije.

Prijavu je podnijela javnost, a tužilaštvo će sada provesti provjere kako bi utvrdilo eventualno postojanje nepravilnosti. Iz Tužilaštva BiH nisu iznosili dodatne detalje osim da će javnost biti informirana kada budu donesene tužiteljske odluke.

Prema dostupnim informacijama, sedmero članova uže porodice uposlenika Granične policije dobilo je rješenja o radnom odnosu nakon Javnog oglasa za prijem zaposlenika u junu 2023. godine, koji je kasnije finaliziran u julu. Tužilaštvo također istražuje navode o tome da li su članovi aktuelnih ili bivših radnih kolega roditelja djece koja su primljena u stalni radni odnos bili uključeni u Komisiju za izbor zaposlenika, prema saznanjima Klix.ba.

Sedam kandidata, članova porodice trenutnih ili bivših uposlenika Granične policije BiH, dobilo je radna mjesta u Upravi za administraciju. Iako su novinari Klix.ba pokušali dobiti komentare od Granične policije BiH i direktora Mirka Kuprešakovića, odgovor nije stigao, a glasnogovornica GP BiH nije odgovarala na telefonske pozive.

Podsjećamo da je Graničnu policiju BiH prošle godine potresla afera “Konak”, koja je rezultirala optužnicom za visoku korupciju u predmetu Rejhan Raković i ostali, zbog namještanja konkursa za prijem kadeta. Osumnjičeni su optuženi za zloupotrebu položaja ili ovlasti, primanje dara i drugih oblika koristi, te protuzakonito posredovanje prilikom konkursa za zapošljavanje u Graničnu policiju BiH.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija