Direktor Zavoda Pazarić: Prioritet su štićenici. Spremamo im odlazak na more!

Direktor Zavoda Pazarić: Prioritet su štićenici. Spremamo im odlazak na more!


Nakon objave snimka zlostavljanja štićenika Zavoda Pazarić, javnost i mediji su se intenzivno bavili pitanjima o trenutnom stanju te ustanove.

Suljagić je potvrdio da se trenutno provode više krivičnih postupaka u vezi s različitim slučajevima. Učešće Tužilaštva i MUP-a je ključno u istraživanju ovih slučajeva. Direktor nije mogao potvrditi tačan broj radnika protiv kojih su postupci pokrenuti. Iako je istaknuo da će oni koji su utvrđeni krivim za teške povrede radne dužnosti suočiti s najtežim sankcijama.

– Ne mogu se baviti redovnim poslom. Spremamo odlazak više od stotinu štićenika na more. Ne znam hoće li se to moći realizovati zbog ovoga. To je teška procedura. Okupirani smo prioritetima, pokušavamo da štićenici ne osjete taj dio. Meni su oni prioritet. Ovi postupci će ići svojim tokom, trajat će – započeo je te nastavio:

– Ja ne želim da štićenici gube zbog toga. Angažovao sam sav kadar da pokušamo ostvariti ono što smo naumili. Dobili smo ponudu jednog našeg donatora koji želi ostati anoniman da nam osigura besplatan smještaj za stotinjak štićenika na moru. To je pokrenuto od ranije, išlo je svojim tokom. Sad smo prekinuli sa ovim.

Suljagić je iznio zabrinjavajuću informaciju da 20 radnika Zavoda Pazarić ne ispunjava uvjete za rad. O tom problemu se razgovara već dvije godine. Pokušavajući riješiti situaciju, Suljagić je istaknuo da će se provoditi prekvalifikacija gdje je to moguće kako bi se radnici usmjerili prema radnim mjestima koja su im adekvatna. Ipak, za neke to neće biti moguće.

Suljagić je priznao da s obzirom na broj krivičnih postupaka i nedostatke u osoblju, Zavod Pazarić ne može raditi u punom kapacitetu. To utječe na uobičajene aktivnosti i prioritetima se mora posvetiti kako bi se osigurala sigurnost i dobrobit štićenika.

Iako se očekuje da će krivični postupci rezultirati sudskim epilogom, Suljagić je istaknuo da će sve vjerojatno završiti na sudu. Otkazi zaposlenicima s ugovorima na neodređeno trajanje će vjerojatno izazvati sudski proces. Sudski epilog će, kako je naveo, pružiti konačne odgovore.

Situacija u Zavodu Pazarić nakon snimka zlostavljanja ostavlja mnogo pitanja i izazova. Direktor Samir Suljagić je otvoreno komentirao trenutno stanje, krivične postupke i planove za budućnost. U svjetlu ovih događaja, prioritet ostaje sigurnost i dobrobit štićenika, te pronalazak odgovornosti za počinjene zloupotrebe.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija