Kineska kompanija angažovana u BiH, iako je proglašena sponzorom rata u Ukrajini

Kineska kompanija angažovana u BiH, iako je proglašena sponzorom rata u Ukrajini


Kineska kompanija “China State Construction Engineering Corporation Limited” (CSCEC), koja je nedavno proglašena međunarodnim sponzorom rata i finansijerom terorizma u Ukrajini, izazvala je kontroverzu zbog svog angažmana na velikim infrastrukturnim projektima u Bosni i Hercegovini. Dok se situacija u Ukrajini i dalje razvija, spoznaja da ova kontroverzna kompanija sudjeluje u investicijskim projektima u drugim zemljama izaziva  pitanja.

Prema izvještaju Radio Slobodna Evropa, CSCEC je angažirana na dva značajna infrastrukturna projekta u Bosni i Hercegovini – jedan u entitetu Republika Srpska, a drugi u entitetu Federacija BiH. Ova informacija dolazi nakon što je ista kompanija proglašena međunarodnim sponzorom rata i finansijerom terorizma u Ukrajini, prema podacima Ukrajinske nacionalne agencije za sprječavanje korupcije.

Azra Zaimović, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, komentira za RSE da ova situacija postavlja niz pitanja. Iako je CSCEC na listi međunarodnih sponzora rata u Ukrajini, Evropska unija nije izrazila svoje mišljenje o toj listi. Također, iako je angažman kompanije ugrožavao projekte finansirane od strane Evropske investicijske banke, ta kompanija tvrdi da sankcije nemaju pravnu snagu.

Bosna i Hercegovina nije donijela jedinstven stav povodom krize u Ukrajini, što stvara dodatnu komplikaciju u vezi sa situacijom. Dok se zemlja priklonila sankcijama EU prema Rusiji, entitet Republika Srpska naglašava svoju “neutralnost”.

Iako je situacija kompleksna, pitanje koje se nameće je kako će se Bosna i Hercegovina nositi s ovim izazovom. Odgovornost za ovaj kontroverzni angažman kompanije pripisuje se bh. vlastima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija