Italijanski sportski list Gazzeta dello Sport predstavila Zrinjski kao ustaški klub

Italijanski sportski list Gazzeta dello Sport predstavila Zrinjski kao ustaški klub


Najtiražniji italijanski sportski list Gazzeta dello Sport je objavio tekst u kojem su nogometnog prvaka Bosne i Hercegovine Zrinjski nazvali ustaškim klubom. Odmah je stigla i oštra reakcija iz Mostara.

Naime, član uprave kluba iz Mostara i izraelski biznismen Amir Gross Kabiri ocijenio je neistinitim i zlonamjernim tekst kojeg je Gazzetta objavila u svom izdanju od ponedjeljak.

Gazzeta je tada objavila članak novinara Lorenza Topella s naslovom “Zrinjski iz Mostara, ustaški klub koji osvaja Evropu” u kojem se autor osvrće na uspjeh prvaka BiH koji je ostvario historijski uspjeh plasmanom u takmičenje po grupama nekog od evropskih takmičenja.

Naveo je kako su komunističke vlasti zabranile rad Zrinjskog 1945. godine “zbog nikad prikrivene ustaške nostalgije kluba i njegovih navijača”.

Topella je naveo i kako u ekipi uglavnom igraju Hrvati te da na grbu nose “crveno-bijele kockice tipične za hrvatski nacionalizam” i u tome kontekstu spominje i rušenje Staroga mosta.

U posebnoj reakciji na članak u italijanskom listu potpredsjednik Zrinjskog Kabiri, koji se deklarisao kao Židov i izrealski biznismen, rekao je kako neće dopustiti narušavanje ugleda Zrinjskog te da prema takvim pojavama neće imati tolerancije piše Klix.

Ocijenio je kako je današnji Zrinjski sve suprotno od navedenog u članku Gazzeta dello Sport.

“Zrinjski je simbol inkluzivnosti, izvrsnosti i različitosti i ponos je Mostara i BiH te će ostati vjeran svojim vrijednostima. Mogu vas uvjeriti, kao član ove zajednice već nekoliko godina, kao Židov iz Izraela, da prošlost nikada neće biti zaboravljena”, rekao je Kabiri, a prenosi Hina.

Podsjetimo, Zrinjski je prvobitno osnovan kao Đački športski klub, a kasnije je 1920-ih postao Hrvatski športski klub Zrinjski. Zabranile su ga komunističke vlasti 1945. godine, a ponovno je obnovljen njegov rad 1992. godine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija