Nedžad Ćehić optužen za ratne zločine nad VRS-ovcima

Nedžad Ćehić optužen za ratne zločine nad VRS-ovcima


Sud Bosne i Hercegovine je 4. augusta potvrdio optužnicu u predmetu Nedžad Ćehić koja ga tereti da je radnjama opisanim u optužnici počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

– Optuženom se na teret stavlja da je u svojstvu pripadnika voda vojne policije 511. Slavne brdske brigade Armije RBiH, za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između Armije RBiH i Vojske Republike Srpske, na području opštine Bosanska Krupa, prilikom napada ARBiH na položaje VRS u rejonu Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka, opština Bosanska Krupa, u periodu od druge polovine maja 1995. godine pa do polovine jula 1995. godine, zajedno sa drugim pripadnicima ARBiH zarobio najmanje 25 pripadnika VRS na navedenim lokalitetima, potvrđeno je iz Suda BiH.

Navodi se kako su od zarobljenih 25 pripadnika VRS neposredno nakon zarobljavanja i onesposobljavanja za borbu upotrebom vatrenog oružja, lišili života četiri pripadnika VRS, dok su preostalih najmanje 21 ratnog zarobljenika pripadnika VRS odveli, zatvorili i držali u vojnom pritvoru 511. Slavne brdske brigade ARBiH.

– Odatle su ih u tri navrata, u ljeto 1995. godine, u namjeri da ih liše života u grupama izvodili i lišili života na tri lokacije na području opštine Bosanska Krupa, saopćeno je iz Suda BiH.

Podsjetimo, austrijske vlasti su bh. pravosuđu u petak, 23. juna 2023. godine, u poslijepodnevnim satima, izručile Nedžada Ćehića (1972.) koji je osumnjičen da je u toku rata u BiH počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija