Dvije trećine nezaposlenih na birou radi zdravstvenog osiguranja

Dvije trećine nezaposlenih na birou radi zdravstvenog osiguranja


U Federalnom zavodu za zapošljavanje održan je sastanak na kojem su izneseni  rezultati istraživanja o nezaposlenosti u Federaciji Bosne i Hercegovine. Analiza je pokazala da čak dvije trećine registrovanih nezaposlenih osoba uopće aktivno ne traže posao, već su na birou isključivo zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje.

Na sastanku su prisustvovali Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike i direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje, Helena Lončar. Razgovarali su o koracima koje Zavod planira preduzeti kako bi se poboljšala situacija vezana za razvoj programa zapošljavanja, bolje posredovanje između poslodavaca i tražilaca posla te efikasnija povezanost ova dva entiteta.

Prema neformalnim procjenama iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, na evidenciji nezaposlenih nalazi se više od dvije trećine osoba koje aktivno ne traže zaposlenje. Njihova “motivacija” za ostajanje na birou jeste isključivo ostvarivanje prava na zdravstveno osiguranje.

Ministar Delić je izjavio da će se donijeti Pravilnik o evidencijama, čija će svrha biti jasno razgraničenje između aktivnih i pasivnih tražilaca posla.

– Prema, za sada, neformalnim procjenama, na evidencijama nezaposlenih više od dvije trećine je onih koji ne traže posao, ali su na evidenciji zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje. Kako bismo došli do realne slike nezaposlenosti i omogućili našim službama i Zavodu za zapošljavanje da se bave zapošljavanjem i posredovanjem u zapošljavanju obavili smo nekoliko sastanaka sa rukovodstvom Federalnog zavoda za zapošljavanje. Prva stvar koju ćemo uraditi jeste donijeti Pravilnik o evidencijama s ciljem odvajanja aktivnih od pasivnih tražilaca posla.  Osim toga, u pripremi je i Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih koji smo detaljno usaglasili sa Zavodom i koji ćemo uskoro pustiti u proceduru, a kojim će se omogućiti odvajanje zdravstvenog osiguranja od Zavoda za zapošljavanje, kazao je Delić.

Ovim potezima Ministarstva rada i socijalne politike također će se otvoriti put za uređenje drugih oblasti unutar resora rada i socijalne politike. Na primjer, rješavanje problema ostvarivanja prava na dječiji dodatak, koji je trenutno otežan zbog nepostojanja relevantnih evidencija, postat će lakši.

Analitičari ističu da je otkriće da većina registrovanih nezaposlenih nije aktivno angažovana u traženju posla značajan podsjetnik da stvarna nezaposlenost može biti drugačija od brojki na papiru. Ova nova strategija koju planira Ministarstvo rada i socijalne politike će, ukoliko bude sprovedena uspješno, omogućiti bolje upravljanje resursima i kreiranje preciznijih politika za podršku zapošljavanju u Federaciji BiH.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija