Direktor Elektoprivrede Republike Srpske bez tendera ugovorio 82 miliona maraka vrijedan posao

Direktor Elektoprivrede Republike Srpske bez tendera ugovorio 82 miliona maraka vrijedan posao


Direktor Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), Luka Petrović, sklopio ugovor vrijedan 82 miliona maraka za gradnju postrojenja za separaciju uglja u Rudniku i termoelektrani (RiTE) Gacko. Ugovor je dodijeljen firmi “Termograding” iz Gacka, a ovaj potez izazvao je kontroverze s obzirom na to da je postupak vođen bez raspisivanja tendera, pod izgovorom hitnosti.

Firma “Termograding” nije nepoznata po svojim poslovima s ERS-om i RiTE “Gacko”, te se već duže vrijeme spominju bliske poslovne i rodbinske veze sa članovima uprave RiTE “Gacko”. Pitanje transparentnosti postupka dodjele ovako velikih poslova, koji su izostavili proces konkurencije, izazvalo je kritike u javnosti.

Odluka direktora Petrovića o hitnom postupku i dodjeli ugovora bez raspisivanja tendera naišla je na protivljenje dijela javnosti i stručne zajednice. Kritičari upozoravaju da nedostatak transparentnosti u ovakvim poslovima otvara mogućnost za zloupotrebu i favoriziranje određenih kompanija.

Iz ERS-a su se oglasili tvrdnjom da je ugovor o ovom projektu sklopljen radi “sprečavanja nastanka nesagledivih posljedica po elektroenergetski sistem u cjelini i zaštitu kapitala u zavisnom preduzeću RiTE Gacko”. Također, istakli su da je Vlada Republike Srpske dala saglasnost na posebnu investicionu odluku Nadzornog odbora ERS-a za izgradnju postrojenja.

Luka Petrović je nedavno izjavio da će postrojenje biti spojeno na sistem do remonta 2026. godine, te da će za taj projekat ERS obezbijediti sredstva iz vlastitih resursa.

Ovaj slučaj je samo jedan u nizu koji bacaju svjetlo na transparentnost i odgovornost prilikom dodjele velikih poslova i investicija. Kako BiH teži evropskim integracijama, važno je da se takvi procesi odvijaju uz poštovanje najviših standarda transparentnosti i konkurencije, kako bi se osiguralo ravnoteža interesa svih strana i koristi za društvo u cjelini.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija