Konaković: EU će otvoriti pregovore sa BiH, novi koraci ka napretku i prilikama

Konaković: EU će otvoriti pregovore sa BiH, novi koraci ka napretku i prilikama


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i lider stranke NiP (Narod i Pravda) Elmedin Konaković izjavio je da prema informacijama kojima raspolaže, Evropska unija planira otvoriti pregovore sa Bosnom i Hercegovinom. Ovaj korak bi označio značajan napredak za zemlju, stvarajući nove prilike za građane, povećanje plata i otvaranje novih radnih mjesta.

Nedavno usvojeni set zakona, koji je dobio podršku u Domu naroda Parlamenta BiH, označava važan korak na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Ministar Konaković je naglasio da je ova usvojena legislativa od velike važnosti za Bosnu i Hercegovinu, te da je time postignut značajan iskorak ka europskim integracijama.

“Usvajanjem zakona napravljen je najveći iskorak na putu prema EU. Očekujemo da se u izvještaju o BiH zabilježi veliki napredak naše zemlje i da čelnici EU shvate da je krajnje vrijeme za otvaranje pregovora. Informacije kojima raspolažemo govore da će takva odluka biti donesena”, izjavio je ministar Konaković.

Ministar Konaković je istakao da je usvajanje ovih zakona rezultat kontinuiranog dijaloga i rada na ostvarivanju prioritetnih ciljeva. Ovaj uspjeh je posljedica opredjeljenja za konstruktivan pristup, umjesto populističkih i radikalnih taktika. Konaković je naglasio da su ovi zakoni bili čekani od 2019. godine, te da je usvajanje istih bila obaveza koja je proizašla iz postavljenih uslova od strane Evropske unije.

“Ove smo zakone čekali od 2019. godine formalno, a i prije uslova koje smo dobili iz EU u 14 prioriteta bili su obaveza. Prethodne vlasti imale su druge prioritete. Bila bi to još jedna priča o propuštenim prilikama naše zemlje. Mi bi skupili jeftine političke poene, bio bi poneki ekstra glas, a naša domovina ostala zarobljena u raljama populizma i radikalizma. Ove smo zakone čekali od 2019. godine formalno, a i prije uslova koje smo dobili iz EU u 14 prioriteta bili su obaveza”, zaključio je ministar Konaković.

Otvaranje pregovora sa Evropskom unijom označava važan korak ka daljem napretku Bosne i Hercegovine, stvaranju boljih uslova za građane i jačanju veza sa zajednicom evropskih naroda.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija