Istraga Tužilaštva u Jardolu: Da li je neko naveo mlade na ovaj čin?

Istraga Tužilaštva u Jardolu: Da li je neko naveo mlade na ovaj čin?


Nakon što su četiri tinejdžera iz sela Jardol kod Viteza izvršila samoubistvo u posljednje dvije godine, Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona je formiralo predmet kako bi istražilo razloge koji su doveli do ovih tragičnih događaja. Glavna svrha istrage je utvrditi da li je neko uticao na mlade da se odluče na ovaj čin, s obzirom na to da su bili dio zdravih porodica i nije bilo naznaka problema.

Selo Jardol, sa manje od 600 stanovnika prema posljednjem popisu, već dvije godine je u stanju šoka i tuge zbog niza samoubistava među mladima. Posljednji slučaj je posebno alarmantan jer se radilo o osobi koja je bila dobro poznata po svojoj nenametljivoj prirodi.

Predstavnici Tužilaštva Srednjobosanskog kantona su započeli provjeru informacija, saslušavanje svjedoka i preduzimanje zakonskih mjera kako bi utvrdili da li postoji osnovana sumnja da se radi o krivičnom djelu ili da li je neko drugi bio umiješan u ove tragedije.

Reakcije mještana su pretežno suzdržane i uznemirene, sa rijetkim izuzecima osoba koje su spremne podijeliti svoje mišljenje o situaciji. Jedan od mještana je izjavio za N1 da istražni organi moraju razotkriti ko je i zašto navedenu djecu naveo na ovaj tragičan čin. Iako su informacije još uvijek suzdržane, naglasak je na potrebi da se otkriju korijeni problema i spreči dalja slična dešavanja.

Osim Jardola, ni u susjednom Vitezu se ne govori javno o ovim događajima. Međutim, istražni organi su preduzeli sve mjere kako bi razjasnili ovu posljednju tragediju. Načelnik Viteza je istakao da je posljednji događaj alarmantan i da ukazuje na nužnost šireg angažmana svih nivoa društva u rješavanju ovakvih problema.

Jedan od problema koji se ističe je nedostatak podrške mladima u današnjem sve turbulentnijem svijetu. Fra Velimir Bavrka, aktivista iz ovog kraja, ističe da su djeca i mladi često prepušteni sami sebi i da je potrebno više prevencije i razgovora o njihovim unutrašnjim izazovima. Osvrćući se na medijske pritiske na ožalošćene porodice, Bavrka izražava zabrinutost zbog toga kako se takve situacije obrađuju u javnosti.

Situacija sa mladima i djecom nije samo problem Jardola i Viteza, već je širi društveni problem. Dr. Mirnes Telalović, predsjednik Saveza socijalnih radnika Federacije Bosne i Hercegovine, ističe da se često reagira na posljedice, dok uzroci ostaju nedovoljno istraženi. Nedostatak podrške, komunikacije i prevencije su ključni problemi koji doprinose ovakvim tragedijama.

Uprkos kompleksnosti problema, svi se slažu da je potrebno aktivno djelovanje svih institucija i nadležnih kako bi se spriječili slični događaji.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija