Organizatori odlučni: Oborit ćemo zabranu MUP-a KS za okupljanje Srba u Sarajevu

Organizatori odlučni: Oborit ćemo zabranu MUP-a KS za okupljanje Srba u Sarajevu


Nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo donijelo odluku o zabrani održavanja mirnog skupa u znak podrške Miloradu Dodiku pod nazivom “Srpska pred sud, ideš li rode”, organizatori su izjavili da neće odustati od svog cilja i da će se žaliti ministru unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo kako bi osporili ovu odluku.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine, Đorđe Radanović, istakao je da je rješenje o zabrani skupa apsolutno nekorektno te da će se truditi da pravno ospore ovu odluku. “Mi sada idemo sa žalbom prema ministru unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da oborimo ovo njihovo rješenje jer nije u skladu sa zakonom. Trudit ćemo se da se skup održi. Oni jesu donijeli rješenje o zabrani, ali sad ćemo mi to pravno da oborimo”, naglasio je Radanović za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS).

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je u obrazloženju odluke navelo mogućnost ugrožavanja bezbjednosti osoba i imovine kao razlog za zabranu skupa. Međutim, organizatori ističu da nema osnova za strah jer nema namjere da ugroze bilo čiju sigurnost.

Radanović je istakao da je problem Sarajeva to što se želi okupiti svega osam Srba, a ne 8.000, te je ocijenio da postoji politički motiv za ovakvu odluku. “Oni jednostavno ne mogu da podnesu da se Srbi okupljaju. Oni ovdje idu sa političkim motivom da do kraja ponize Srbe, da kažu ‘ne možete u Sarajevu ništa održati'”, zaključio je Radanović.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija