Rudarska škola u Tuzli pred zatvaranjem: Mladi ne žele biti rudari

Rudarska škola u Tuzli pred zatvaranjem: Mladi ne žele biti rudari


JUMS Rudarska škola u Tuzli se susreće i sa velikim problemom, a to je spajanje sa drugom srednjom školom te, na taj način joj prijeti nestanak. Iako je rudarski kraj, što je nelogično, mali je interes učenika za upis u ovu školu. Za sada postoji samo jedan razred u školi.

Uposlenici škole su uložli mnogo truda i napora da upišu učenike u prvi razred. Obezbijeđene su i stipendije od Vlade TK, kao i privrednih subjekata. Mnogi privredni subjekti kao i rudnik zainteresiran je za zaposlenje svršenih učenika 9. razreda, posebno rukovaoca teških mašina.

Tuzlanski kanton je rudarski kraj, i u budućnosti ako se ne bude obrazovao stručni kadar, neće imati ko da radi u rudarskim i građevinskim firmama. Ne zaboravimo da Rudarska škola je sinonim za rudarstvo i ovo podneblje.

Poražavajući je podatak da će u novu školsku 2023/ 2024 godinu ući sa samo jednim razredom koji ima samo 10 učenika i to na smjeru rukovalac rudarske mehanizacije na površinskom kopu. I pored stipendija, Rudarska škola godinama se bori sa nedostatkom učenika.

Da li nakon 75 godina postojanja Rudarske škole u Tuzli slijedi zatvaranje ove škole. Pravi razlog je sve manji upis učenika na zanimanja koje nudi ova ustanova.

Rudarska škola u Tuzli od 2024. godine pripojit će se Građevinskog geodetskoj školi. Posljedica je ovo sve manjeg broja upisanih učenika u Rudarsku školu, iako su za one koji upišu ovu školu obezbijeđene stipendije. Vlada TK je usvojila Elaborat o pripajanju kojeg će uputiti u skupštinsku proceduru. Kantonalna Vlada je govorila i o izgradnji Kampusa Univerziteta u Tuzli. Kako su istakli, za sada sve ide po planu, a u februaru naredne godine trebala bi početi izgradnja prvog objekta.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija