Preminuo Bill Richardson: Jedan od tvoraca Dejonskog sporazuma

Preminuo Bill Richardson: Jedan od tvoraca Dejonskog sporazuma


Kongresmen Bill Richardson, jedan od tvoraca Dejonskog sporazuma i čovjek koji je godinama bio diplomatski “vatrogasac” Bijele kuće, preminuo je u 75. godini.

Bio je američki ambasador pri Ujedinjenim narodima i ministar energetike, ali i jedan od ključnih diplomata koji su pripremali dokumente za konferenciju u Dejtonu o uspostavljanju mira u Bosni i Hercegovini.

Sastao se s tadašnjim predsjednikom Srbije, Slobodanom Miloševićem, 1995. godine, što se smatra početkom direktnih kontakata između tadašnjeg lidera Srbije i administracije predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Bila Klintona.

Sastajao se i s ključnim figurama Republike Srpske, uključujući Biljanu Plavšić, koja je kasnije osuđena za ratne zločine u BiH.

Njegova diplomatska karijera protezala se na mnoge druge krizne situacije širom svijeta, uključujući Sjevernu Koreju, Kubu, Irak, Nigeriju i Mjanmar. U 2021. godini, igrao je ključnu ulogu u oslobađanju američkog novinara Denija Fenstera iz mjanmarskog zatvora.

Njegov nekonvencionalni pristup diplomaciji često ga je opisivao kao “nezvaničnog podsekretara za bitange.”

– Bio sam nezvanični podsekretar za bitange – bile su riječi kojima je Richardson opisivao svoju ulogu u diplomatskim misijama širom svijeta.

Bill Richardson bio je nominiran i za Nobelovu nagradu za mir zbog svojih napore u rješavanju sukoba i izgradnji mira u različitim dijelovima svijeta.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija