Skladištar dao otkaz da bi primao naknadu od 563 eura mjesečno

Skladištar dao otkaz da bi primao naknadu od 563 eura mjesečno


Jedan muškarac zaposlen kao skladištar u Njemačkoj dao je otkaz jer smatra da će mu se bolje isplatiti primati novac od države, odnosno naknadu za nezaposlene, poznatu kao “Bürgergeld”. Odnosno, smatra kako ima više smisla primati naknadu i istovremeno raditi na crno.

Njemački mediji izvještavaju da je muškarac donio ovu neobičnu odluku jer će, primajući naknadu za nezaposlene, imati 300 eura veća mjesečna primanja nego što bi imao da radi u skladištu. Njegova logika je jednostavna – zašto raditi ako može dobiti više novca ne radeći?

Muškarac nije skrivao svoje namjere i dao je otkaz svojem šefu bez objašnjenja. Iako je radio u firmi devet mjeseci i zarađivao 14 eura po satu kao skladištar, smatrao je da će bolje proći primajući državnu podršku.

Njegova odluka izazvala je dodatnu brigu u firmi, gdje trenutno radi 350 ljudi, jer postoji bojazan da bi se ovakav model mogao proširiti među ostalim zaposlenicima.

Zabrinutost poslodavca je opravdana jer će stopa građanske naknade u nadolazećoj godini porasti na 563 eura mjesečno. To je značajno povećanje u odnosu na sadašnjih 502 eura mjesečno.

Ova priča ukazuje na ozbiljan izazov s kojim se susreću društva u pronalaženju ravnoteže između pružanja socijalne podrške i poticanja radne aktivnosti.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija