Sutkinja Jasmina Ćosić-Dedović pravi strah kod Dodika

Sutkinja Jasmina Ćosić-Dedović pravi strah kod Dodika


Advokatski tim Milorada Dodika je podnio zahtjev za izuzeće sutkinje Jasmine Ćosić-Dedović iz slučaja koji uključuje optužbe protiv predsjednika RS i lidera SNSD-a. Razlog zahtjeva leži u sumnjama u njezinu nepristrasnost, a svojevremeno je bila kandidat za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, a Milorad Dodik, tada u svojstvu srpskog člana Predsjedništva BiH, protivio se njenom imenovanju na navedenu pravosudnu funkciju u ime BiH – naveo je Dodikov advokat Goran Bubić.

Da bismo bolje razumjeli ko je sutkinja Jasmina Ćosić-Dedović i kakav je njezin profesionalni put, pogledajmo njezinu biografiju.

Jasmina Ćosić-Dedović rođena je 1980. godine u Sarajevu. Svoje obrazovanje započela je u rodnom gradu, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Nakon toga, upisala je Pravni fakultet 1998. godine, koji je uspješno završila 2002. godine. Nastavila je svoje obrazovanje postdiplomskim studijem na istom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je 2012. godine stekla magisterij prava obranivši rad na temu “Komandna odgovornost – Statut i praksa Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju.”

Doktorirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2017. godine s disertacijom pod nazivom “Ispitivanje svjedoka u krivičnom postupku.” Osim toga, položila je pravosudni ispit 2007. godine i advokatski ispit iste godine. Njezin profesionalni put uključuje različite pozicije i iskustva u pravosuđu i relevantnim institucijama.

Nakon završenog obrazovanja, Jasmina Ćosić-Dedović prošla je pripravnički staž, prvo kao advokatski pripravnik – volonter, a zatim kao mlađi savjetnik u Uredu visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu. Od februara 2004. do jula 2008. godine radila je kao pravni pomoćnik na Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

Prije nego što je imenovana za sutkinju, obavljala je funkciju šefice Kabineta federalnog ministra zdravstva u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine. Kao sutkinja Općinskog suda u Sarajevu preuzela je dužnost 2010. godine. Kasnije je imenovana na poziciju sutkinje Suda Bosne i Hercegovine u aprilu 2016. godine.

Jasmina Ćosić-Dedović ima iskustvo i doprinosi pravosudnom sistemu Bosne i Hercegovine i izvan nje. Od aprila 2019. godine predstavlja Bosnu i Hercegovinu u Konsultativnom vijeću evropskih sudija (CCJE). Njezino stručno usavršavanje uključuje razne vidove edukacija, seminara, konferencija i kurseva kako domaćih, tako i međunarodnih.

Pored svoje uloge u pravosuđu, Jasmina Ćosić-Dedović je autor i koautor više publikacija iz različitih oblasti prava, uključujući nasilje u porodici, komandnu odgovornost, maloljetničko prestupništvo, krivično djelo silovanja, seksualnu eksploataciju s pozicije moći i zloupotrebu opojnih droga. Također je višegodišnji predavač i edukator na seminarima i edukacijama iz krivičnog i krivičnoprocesnog prava.

Jasmina Ćosić-Dedović je također aktivno uključena u rad različitih radnih grupa za izradu zakona, podzakonskih akata, strategija i politika na državnom i entitetskom nivou u Bosni i Hercegovini. Njezina predanost i doprinos pravosudnom sustavu te širem društvu su neosporni.

S obzirom na njezinu stručnost, iskustvo i posvećenost pravdi, javnost će pažljivo pratiti ishod zahtjeva za njezino izuzeće iz ovog slučaja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija