Prije 3 godine jablanički načelnik obećao rješenje javnog prevoza: “Ni ove godine djeca nisu krenula u školu”

Prije 3 godine jablanički načelnik obećao rješenje javnog prevoza: “Ni ove godine djeca nisu krenula u školu”


27.8.2020. godine jablanički načelnik Damir Šabanović (SDP) obećao je da će riješiti jedan od najvećih problema na području općine Jablanica a to je nepostojanje lokalnog javnog prevoza.

“Proteklo vrijeme nam je detektiralo mnoštvo gorućih problema u Jablanici. Jedan od najvećih problema na području općine Jablanica je nepostojanje lokalnog javnog prevoza, što je posljedica nerada i nebrige vlasti za osnovne potrebe građana.

Ovaj problem je jedan u nizu prioriteta. Obećavam da ću ovo pitanje riješiti na način da će postojati funkcionalan javni prevoz kakav građani zaslužuju u 21. vijeku” – obećao je SDP-ov načelnik Damir Šabanović piše Crna-Hronika.

Međutim realnost je sasvim drugačija. Tačno 3 godine od datog obećanja, načelnik Šabanović nije uspio, nije htio riješiti, kako on kaže jedan od najvećih problema u Jablanici. Pošto je ovo njemu bio prioritet i obećanje građanima koje je dao prilikom izbora na mjesto načelnika, pitamo se kakvi su mu bili drugi prioriteti jer je ovo posljedica nerada i nebrige načelnika za osnovne potrebe građana.

A kako se može vidjeti na društvenim mrežama, načelnik Šabanović od 10.8.2023. godine nije ništa radio u općini Jablanica.

Ogorčeni roditelji potvrdili su za portal Crna-Hronika da njihova djeca nisu krenula u novu školsku godinu.

“Baš vam hvala što naša djeca danas nisu otišla u školu. Ovo je obećano prije 3 godine. Dosljedno i sa karakterom SDP-a”

“Djeca u Jablanici nemaju prevoz u školu i to je ko normalno. Niko ništa ne riješava. Strašno je. Imali su čitav raspust da to riješe i ništa”

“Djeca koja vozare nemaju prevoz. I to je puno djece. Naš načelnik ne želi da poveća iznos uplate novca dosadašnjem prevozniku, rečeno nam je da je uplata mizerna i da ne može pokriti troškove prevoza. Gorivo poskupilo, i sve a iznos ostao isti.

2018-te godine smo u 11. mjesecu dobili svi napismeno kako se prekinuo ugovor sa opštinom o prevozu đaka i da odnesemo u opštinu broj žiro računa i kao da mi uplaćujemo pa da će kao i biti novca za tadašnjeg prevoznika. Ti su autobusi bili katastrofa i toliko nesigurni za našu djecu da je to priča za novu vijest na Crnoj-Hronici.

Svi smo se pitali u čemu nam se djeca voze. Gume bez šara, vrata se ne mogu zatvoriti, prokišnjava bus i tako u nedogled. Mi kao roditelji složili smo se da tražimo drugog autoprevoznika. Međutim to ne može ići kroz tender jer je prevoznik na sudu sa opštinom i stopirana je javna nabavka zbog nepotpune dokumentacije i to traje već 4 godine. Ta agonija trage dugo.

Uplaćivano im je 250KM za 12 mjeseci kada je gorivo bilo 1,80 KM po litru a sada je 2,80 KM po litru.

Važno je napomenuti da nas načelnik Damir Šabanović nije uzeo ni u razmatranje da poveća uplate roditeljima ko da daje uz svog džepa. Gospodin se nikada nije ni javio, niti pojavio na brojne sastanka na koje su ga roditelji zvali. Poslao je svog predstavnika koji se bahato ponašao prema nama.

Mi roditelji moramo raditi i ne možemo voziti djecu u školu. Naša djeca iz prigradskih naselja ostala su kuči za prvi dan škole. Kako će biti sutra, prekosutra vidjet ćemo” – izjavili su ogorčeni roditelji za portal Crna-Hronika.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija