Odgoj djece: Da li je put do discipline batina ili razgovor?”

Odgoj djece: Da li je put do discipline batina ili razgovor?”


Činjenica da se mnoga djeca i danas suočavaju sa fizičkim kažnjavanjem, a roditelji se često pravdaju riječima “U naše vrijeme,…” i nostalgično se sjećaju dana kad su ih njihovi roditelji disciplinovali batinama.

Međutim, istraživanja pokazuju da više od 90% roditelja zna da nasilna disciplina nije dobra za djecu. Ona može povrijediti i poniziti dijete, razvijajući nepovjerenje i nesigurnost, a problematično ponašanje djeteta se nerijetko ponavlja.

U našoj zemlji, čini se da su pojedine porodice i dalje rezervisale posebno mjesto za staromodne metode odgoja – batine. Iako su savremene metode socijalističkog odgajanja usmjerene na uvjeravanje, vježbanje, navikavanje i poticanje, neki roditelji povremeno padnu u iskušenje “posebnih” pristupa.

“Eh, u naše vrijeme, ..!” – to je refren koji čujemo od mnogih starijih generacija, i da, današnja djeca često izgledaju kao da su obavijeni u svilu. Posebno, što starije generacije ističu da nema više onih vremena kad bi vas roditelji izmlatili, a vi biste shvatili da je to “za vaše dobro”. Ah, te batine!

Stariji kažu da su to su bila vremena kad ste znali ko je šef u kući – a to niste bili vi. Bio je to roditelj s kaišem u ruci.

Sjećaju se, kako je bilo kad bi napravili nešto loše? Nisu čekali sat vremena “vremena za razgovor” kao današnja djeca.  Batine su bile univerzalni lijek za sve. Loša ocjena u školi? Svađa s bratom ili sestrom? Batine.

No, postoje bolji načini za rješavanje konflikata s djecom.

Dakle, umjesto da se pravimo “Englezima” i posežemo za staromodnim metodama kažnjavanja, možemo postati roditelji koji koriste razumijevanje i strpljenje kako bi uspješno odgajali svoju djecu.

Istraživanja pokazuju da temperamentna djeca često više trpe fizičko kažnjavanje, ali paradoksalno, ta disciplina izaziva osjećaj agresije kod djece, što može dovesti do novih sukoba i, čini se, bez kraja začaranog kruga.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija