Salkić: “Bošnjaci ne vjeruju MUP-u u RS-u jer ih policija ne štiti”

Salkić: “Bošnjaci ne vjeruju MUP-u u RS-u jer ih policija ne štiti”


Unošenje straha i nesigurnosti dio je politike kojom se iz ovog entiteta nastoji otjerati ono malo Bošnjaka i Hrvata koji su se odlučili vratiti u svoje domove iz kojih su protjerani devedesetih godina. MUP RS-a ne pokazuje interes da se ovi napadi suzbiju, pa se sve više prizivaju NATO i EUFOR. O tome ima li kraja nasilju nad povratnicima i kako ih zaštititi, govorio je Ramiz Salkić, zastupnik SDA u Narodnoj skupštini RS-a i bivši potpredsjednik entiteta RS za Hayat TV.

Salkić je istakao da su napadi na Bošnjake intenzivirani i postali ozbiljniji, s napadima koji uključuju pokušaj ubistva i fizičko zlostavljanje. Napadi na povratnike, posebno na djecu, pokazuju duboku zabrinutost za njihovu sigurnost.

Također, Salkić je naglasio da Bošnjaci gube povjerenje u Ministarstvo unutarnjih poslova RS-a, koje nije pokazalo volju za rješavanjem problema i kažnjavanjem počinioca. U nedostatku pravednih sankcija, ponovni napadi postaju česta pojava.

Situacija se komplicira i zbog nedostatka reformi u entitetu RS te jačanja segregacije i nesigurnosti u tom okruženju.

Osvrnuo se i na to da li će doći do potrebnih reformi u entitetu RS. Zasad vidimo samo jačanje segregacije i nesigurnijeg okruženja.

Ukoliko ovo ostane srpska policija, ukoliko pripadnici policije mogu da paradiraju na neustavan dan, onda je jasno da ćemo imati ovakve probleme. Ako dođe do poštivanja ovog člana i ako se visoki predstavnik odluči raditi svoj posao, nećemo imati više problema. Mi smo diskriminirani jer nije proveden Aneks 7 – rekao je Salkić.

Salkić je također komentirao presudu u predmetu Kovačević, ističući da bi takve presude mogle donijeti više pravde i reda u zemlji, uprkos protivljenju nekih političkih lidera. Naglasio je važnost jednakih prava za sve građane BiH i potrebu za izgradnjom pravne države.

Ovaj slučaj ukazuje na potrebu za ozbiljnim mjerama kako bi se zaštitila sigurnost i prava svih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija