Po crnogorskom primorju nekažnjeno šetaju i krokodile

Po crnogorskom primorju nekažnjeno šetaju i krokodile


U nedavnom skandalu u Crnoj Gori, inspektor Uprave za inspekcijske poslove je dozvolio nelegitimisanom licu da se udalji iz Bara sa kajmanom, vrstom krokodila koja može narasti i do dva metra. Organizacija za zaštitu prirode i životinja Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) ističe ozbiljne propuste u postupanju inspektora i ukazuje na nedostatak volje da se ozbiljno suoči s problemom divljih životinja u Crnoj Gori.

CZIP je podnio pet inicijativa Upravi za inspekcijske poslove tokom ljeta kako bi se procesuirale osobe koje su pružale usluge fotografisanja s divljim životinjama, uključujući majmune, zmije, tropske gmizavce, sove kukuvije, i razne egzotične papagaje. Međutim, odgovor Uprave na jednu od tih inicijativa razotkriva ozbiljan propust.

U odgovoru CZIP-u, konstatuje se da je inspektor dozvolio nelegitimisanom licu, koje se najvjerojatnije predstavilo pod lažnim imenom i prezimenom, da se udalji sa krokodilom. Još alarmantnije je da se navodi da ovo lice nije imalo dozvolu za krokodila.

CZIP ističe da dozvole za držanje divljih životinja uključuju strogo propisane uslove držanja, koji nikako ne obuhvataju šetnju životinjama po gradskim ulicama ili izlaganje slučajnim prolaznicima u svrhu fotografisanja i zarade.

Kajman, koga je inspektor dozvolio da se udalji, može predstavljati ozbiljnu opasnost za javnost i njegovo šetanje ulicama je potpuno neprihvatljivo.

CZIP takođe izražava svoje frustracije zbog nedostatka saradnje i volje relevantnih institucija da se ozbiljno suoče s problemom držanja divljih životinja. Pozivajući na zajedničku akciju između Ministarstva ekologije, Agencije za zaštitu životne sredine, Uprave policije i Uprave carina, CZIP ističe da je rješavanje ovog problema zapravo vrlo jednostavno i da bi ga čak i djeca u osnovnoj školi mogla razumjeti i riješiti.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija