Novcem za udžbenike Vlada TK plaća zaštitarske firme u vlasništvu političara?

Novcem za udžbenike Vlada TK plaća zaštitarske firme u vlasništvu političara?


Dio učenika osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu umjesto novih besplatnih, dobio je već ranije korištene udžbenike, što je izazvalo veliki broj reakcija, posebno od roditelja. O ovom slučaju su se oglašavali i opozicioni političari, a sada su to učinili i članovi Naše stranke iz Tuzlanskog kantona.

Iz Naše stranke navode da mnogi pozivaju Ahmeda Omerovića, ministra obrazovanja TK, na odgovornost, dok je on prebacuje na direktore škola.”Neka se ministar Omerović prestane kriti iza pojedinih direktora škola i prizna krivicu za propust koji je djeci i roditeljima u TK potvrdio da u školu idu samo zato što moraju, a da sistem obrazovanja ni na koji način ne brine o njihovoj budućnosti”, kažu iz Naše stranke.

Kao dokaz izgovorenom navode odluku odluku Vlade TK od 29. augusta kojom su sredstava za nabavku udžbenika planirana budžetom preraspodijeljena na angažovanje firmi za obezbjeđenje školskih objekata.

“Istovremeno se za tu namjenu od direktora škola traži sklapanje direktnih ugovora s firmama koje su povezane ili u vlasništvu političkih predstavnika. Jedna od tih firmi je već potpisala ugovor s Osnovnom školom Lukavac grad. Direktore se gura u nezakonite i netrasparentne javne nabavke”, tvrde iz Naše stranke.

Iz Naše stranke su zatražili da Vlada TK prioritetno poništi odluku o preraspodjeli sredstava i odmah izvrši nabavku i distribuciju udžbenika za sve učenike osnovnih škola Tuzlanskog kantona.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija