Porodica Ognjenović-Kovač izgubila 10-godišnjeg Aleksandra: Došao je u bolnicu na nogama

Porodica Ognjenović-Kovač izgubila 10-godišnjeg Aleksandra: Došao je u bolnicu na nogama


Desetogodišnji Aleksandar Kovač iz Bijeljine izgubio je život iznenada 28. avgusta, a sahranjen je tri dana kasnije, 31. avgusta. Rođen kao zdrav dječak, odjednom je počeo osjećati jake glavobolje 25. avgusta, zbog čega je 26. avgusta hospitalizovan u Dječijem odjeljenju JZU Bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini. Preliminarna dijagnoza ukazivala je na sunčanicu. Roditelji dječaka, Danijela Ognjenović-Kovač i njen suprug Dario, smatraju da su svog sina pokopali zbog nemara ljekara. Aleksandar je u bolnicu došao hodajući, no posljednjeg dana više nije prepoznavao nikoga, postao je agresivan, stiskao zubima i udarao se po nogama od bolova.

Uprkos primljenoj infuziji, Aleksandar je neprestano povraćao, a njegovo stanje se rapidno pogoršavalo. Ljekari su ga pregledali i usmjerili na različite preglede, ali nalazi su bili uredni. Kada je majka Aleksandra zamolila da mu se uradi CT ili MRA glave, doktorica je odbila, tvrdeći da roditelji žele izlaganje djeteta zračenju i da snimanje nije potrebno.

Nekoliko minuta kasnije, Aleksandar je požutio u licu i doživio epileptički napad. U pratnji su bile medicinska sestra i stažistkinja, koja je telefonski tražila upute od ljekara. Roditelji smatraju da je sa svojim teško bolesnim sinom trebao ići iskusan ljekar koji bi mogao pružiti odgovarajuću hitnu pomoć. Nažalost, Aleksandar je preminuo u UKC-u RS, nakon što su pokušali obaviti reanimaciju bez uspjeha.

Majka dječaka sumnja da je njegovom stanju mogao pomoći iskusniji ljekar te se osjeća ogorčeno zbog navodnog nemara ljekara u bolnici. Neki članovi porodice također sumnjaju da je mogući uzrok bila upala mozga ili meningitis, no to nije potvrđeno obdukcijom jer roditelji nisu željeli da im dijete bude podvrgnuto rezanju. Obdukciju tijela nisu radili, jer, kako kaže, nisu htjeli da im neko siječe dijete. Razlog zbog kojeg javno govori jeste da i drugi budu pažljivi kada su u pitanju njihova djeca i ljekari koji ih liječe. – Ne plašim se javno govoriti o svom sinu Aleksandru. Ne plašim se. Čekam da se gradonačelnik vrati s odmora, pa ćemo pričati s njim. Najvjerovatnije da će ovdje biti protesti. Ima još ljudi kojima se slično desilo. Niko ništa nije smio da govori u javnosti, mi smo prvi. Drugo, sada se plaše i da odu u tu bolnicu – zaključila je Danijela. Upite smo poslali Bolnici „Sveti Vračevi“ i UKC-u RS, no još nisu odgovorili.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija