Počeo Dodikov sastanak u Palati RS: Došao i HDZ-ovac koji se nije odazvao Schmidtu

Počeo Dodikov sastanak u Palati RS: Došao i HDZ-ovac koji se nije odazvao Schmidtu


Na sastanak su stigli i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik NSRS Nenad Stevandić, premijer i ministri u Vladi RS, ali i ministar u Vijeću ministara BiH Staša Košarac

U Banjoj Luci je počeo sastanak predsjednika RS Milorada Dodika sa predstavnicima institucija RS i BiH, te liderima stranaka.

Najavljeno je da će se razgovarati o aktuelnoj političkoj situaciji, od postupanja Christiana Schmidta, kojeg ističu ne priznaju kao visokog predstavnika, do optužnice protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića.
Prisustvuje i Pranjić

Na sastanak su stigli i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik NSRS Nenad Stevandić, premijer i ministri u Vladi RS, ali i ministar u Vijeću ministara BiH Staša Košarac.

Također, na iznenađenje mnogih, nakon što juče nije imao vremena za sastanak s Visokim predstavnikom, potpredsjednik RS iz HDZ-a, Davor Pranjić došao je na sastanak sa Dodikom, gdje će se raspravljati upravo o Schmidtu, javlja N1.

Prije sastanka oglasio se i advokat Milorada Dodika. Najavljuje prigovore na optužnicu.

Goran Bubić za Srnu kaže da je potvrđivanjem optužnice protiv predsjednika RS Milorada Dodika, kao i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića Sud BiH uvučen u pravosudni “živi pijesak”.

Bubić je pojasnio da je optužnica apsolutno nezakonita jer je krivično djelo koje se inkriminiše u optužnici “neizvršenje odluke visokog prestavnika u BiH” pravno nepostojeće.

-Gospodin Schmidt nije aktivno legitimisan da bude zakonodavac u BiH, ni institucionalno, ni lično/personalno, kako sam ranije izjavljivao i obrazlagao, imajući u vidu odredbe tačke 1.2. Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma“, rekao je Bubić za Srnu nakon potvrđivanje optužnice od Suda BiH.
Prigovori odbrane

Ako krivično djelo pravno ne postoji, a ne postoji ako ga nije regulisao ustavni zakonodavac, odnosno zakonodavac po Ustavu BiH, dodao je Bubić, onda ga niko ne može ni počiniti, pa ni optuženi u ovom predmetu.

“Nepostojanje krivičnog djela je legitiman zakonski razlog za prethodne prigovore, koje će odbrana podnijeti protiv optužnice u zakonskom roku. Ovo slijedi iz načela zakonitosti /nema krivičnog djela ako nije propisano zakonom/ koje je esencija pravne sigurnosti i uređenog pravnog poretka. Nije dovoljno da su navodne izmjene Krivičnog zakona BiH objavljene u službenom glasilu BiH, već je potrebno da izmjene u stvarnosti potiču od zakonodavca, a ne neistinitog visokog predstavnika“, naglasio je advokat Bubić.

Osim prethodnih prigovora, naveo je Bubić, odbrana planira da podnese još dva proceduralna zahtjeva, saglasno mogućnostima iz Zakona o krivičnom postupku BiH.

“Prema našem mišljenju, odluka Suda BiH po prethodnim prigovorima na optužnicu, kao i drugim zahtjevima, biće stvarni test može li se u ovom slučaju očekivati pošteno suđenje ili ne, i te odluke Suda BiH će opredijeliti dalje postupke odbrane. Iz dosadašnjeg postupanja nije vjerovatan pošten sudski postupak”, kazao je.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija