Jesu li onkološki pacijenti ravnopravni građani?

Jesu li onkološki pacijenti ravnopravni građani?


Dok se onkološki pacijenti u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) bore za svoje živote, čini se da su nadležnima važne samo brojke u budžetu, dok novac za liječenje najtežih oboljenja izostaje. U sklopu ovih teških okolnosti, inicirana je akcija za izdvajanje neophodnih sredstava iz rebalansa budžeta za 2023. godinu kako bi se osiguralo liječenje onkoloških pacijenata. U protivnom, najavljeno je da će biti organizirani protesti.

Broj oboljelih od raka svakodnevno raste, a pacijenti suočavaju s financijskim teretom i nedostatkom pomoći države. Troškovi lijekova i terapija su visoki, a mnogi umiru dok čekaju na listama čekanja.

Predsjednica Udruženja oboljelih od raka dojke “Renesansa”, Enida Glušac, ističe da država nije pružila potrebnu podršku onkološkim pacijentima te da se čini da se njihova sudbina ne uzima ozbiljno.

Jadranka Prljić, koja se bori s rakom dojke već više od 20 godina, dijeli svoje iskustvo i ističe da je situacija za onkološke pacijente vrlo teška.

“Kao da ova država želi da nas nema, da mi ne postojimo kao onkološki pacijenti. Ako nas ne bude, doći će drugi jer puno mladih žena obolijeva”, rekla je Prljić.

Prema informacijama oboljelih od raka, ukupno 842 pacijenta treba hitno liječenje zbog metastaznih oboljenja različitih vrsta raka, no ta brojka se stalno povećava. Oboljeli se suočavaju s dugim listama čekanja i neizvjesnom budućnošću.

Četiri udruženja onkoloških pacijenata pokrenula su inicijativu u srpnju kako bi privukli pažnju na nedostatak sredstava u Fondu solidarnosti. Uputili su zahtjev za amandman na rebalans budžeta za 2023. godinu kako bi se osigurala sredstva za liječenje najtežih oboljenja.

Predstavnici Udruženja oboljelih od melanoma FBiH najavili su prosvjede ispred Parlamenta za 24. rujna. Mjesečni trošak terapije doseže i do 6.000 KM, a pacijenti koji su na rubu života često putem društvenih mreža traže donacije lijekova.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija