Vikend u Bosni i Hercegovini donosi pad temperature i obilne padavine

Vikend u Bosni i Hercegovini donosi pad temperature i obilne padavine


Prema prognozi bh. meteorologa, predstojeći vikend će donijeti osjetan pad temperature u kombinaciji s lokalno obilnim padavinama koje će prvo zahvatiti zapadni dio zemlje, a potom se proširiti na veći dio Bosne i Hercegovine.

Trenutno, padavine polako stižu i najprije će zahvatiti zapadni dio Bosne, oko Drvara, gdje se i očekuje grmljavina. Tokom noći, vlažan i nestabilan vazduh će donijeti lokalne padavine, posebno na sjeverozapadu i zapadu Bosne. Uz padavine postoji i mogućnost grmljavine te čak nevremena.

Prema prognozi meteorologa sa Facebook stranice BHMETEO.ba, sutra (23.09.) u jutarnjim satima očekuje se talas obilne kiše i pljuskova sa grmljavinom duž sjeverozapadne, zapadne i dijela centralne Bosne. Moguće su lokalno veće količine padavina u kratkom vremenskom periodu, što može dovesti do bujičnih poplava.

Sredinom dana i popodne, padavinska linija će se pomaknuti prema istoku, obuhvativši veći dio zemlje. Sa padavinama će doći i dalji pad temperature. Hladnije vrijeme će prvo stići u Krajini.

Nestabilno vrijeme sa lokalnim padavinama će se nastaviti i tokom nedjelje, uz značajno hlađenje i osjećaj prave jeseni, posebno u Bosni gdje će biti niske oblačnosti.

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) je izdao narandžasti meteoalarm za sutra, kao upozorenje na obilne padavine širom zemlje. Očekuju se obilnije padavine širom zemlje koje mogu izazvati bujične i urbane poplave.

Agencija za vodno područje rijeke Save je također upozorila na mogućnost bujičnih poplava na slivovima rijeka Une, Sane, Gline, Korane, Bosne, Usore i Tinje. Upozorenje se odnosi na područja Unsko-sanskog kantona, Kantona Sarajevo, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona za period od 23. do 25. septembra.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija