Otkrivamo: “Bjelašnica najskuplje skijalište u Europi”

Otkrivamo: “Bjelašnica najskuplje skijalište u Europi”


Skijaška sezona bliže je nego što mislimo. Već prvog dana jeseni imamo priliku vidjeti i koliko će koštati skijaške karte na planinama u regiji ali i u Bosni i Hercegovini.

Nažalost paralelno sa cijenama na tržištu ne možemo reći da su u ovom segmentu cijene formirane u korist korisnicima odnosno ljubiteljima ovog sporta jer su nažalost cijene više u odnosu na proteklu godinu piše Crna-Hronika.

Skijanje je luksuz

Bh. skijašima su popularna evropska skijališta što zbog svojih uređenih staza, kilometara skijaških staza ali i avanture koje nude zemlje regiona. Skijaški centri u Sloveniji, Francuska i Austriji najtraženiji su među klijentima koji putuju preko iz Bosne i Hercegovine.

Kao primjer jedne od “solidnijih ponuda” naveden je aranžman od 7 dana za četveročlanu porodicu u francuskim Alpama po cijeni od 3.000 do 3.500 KM s uključenim ski passom.

Koliko para toliko muzike

I ove godine skijanje na planinama u Bosni i Hercegovini, prema svemu sudeći, bit će skuplje nego prošle sezone.

Jahorina

Dnevne ski karte za odrasle su prošle godine iznosile 61,44 za predsezonu, 66, 32 u srednjoj sezoni dok su u piku sezone odrasli morati izdvojiti 72,17 KM za dnevnu kartu. Sada će za pred i post sezonu odrasli morati 73 KM, za sredinu sezone 79 KM, dok će se za pik sezone od 23.12-14.1 i 12.2-25.2 morati izdvojiti 86 KM.

Skijalište Jahorina je podiglo uvjete za skijanje na 46 kilometara alpskih i 10 kilometara nordijskih staza

Uzmemo li računicu, šestodnevna karta iznosi 191 eura a možete skijati na 47 kilometara staze. Matematika nam pokazuje da ćemo platiti 4,06 eura po kilometru skijaške staze.

Bjelašnica

Olimpijski centar Bjelašnica još uvijek nije objavio cjenovnik za novu skijašku sezonu 2022/2023. godinu ali možemo očekivati da će biti cijena viša nego prošle sezone. Treba napomenuti da Bjelašnica ima samo 14 kilometara skijaške staze.

Uzmemo li računicu na Bjelašnici, šestodjevna karta iznosit će 110 eura (podatak iz 2022. godine) i to za samo 14 kilometara skijaških staza. Matematika nam kaže da skijaši na ovoj planin plaćaju čak 7,85 eura po kilometru skijaške staze.

I tako titulu najskupljeg skijališta u Europi uzima Bjelašnica.

Pogledajte cijene i kalkukacije za europska skijališta u 2023. godini. Cijena je bazirana na prošlosezonskim cijenema a u pitanju su cijene za šestodnevne ski karte u odnosu na kilometre skijaških staza.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija