Dok cijene ne miruju, Vlada FBiH priprema set fiskalnih zakona i minimalac od 1.000 KM

Dok cijene ne miruju, Vlada FBiH priprema set fiskalnih zakona i minimalac od 1.000 KM


Bosna i Hercegovina je već godinama suočena s problemom niskih primanja radnika, a sindikati i zaposlenici neprestano pozivaju na povećanje minimalne plaće. Čini se da bi napori konačno mogli biti nagrađeni, budući da se razmatra usvajanje minimalne plaće od 1.000 KM na razini Federacije BiH. Ovaj korak dolazi u vrijeme kada su cijene životnih potrepština visoke, a mnogi radnici primaju znatno manje od tog iznosa.

Među najniže plaćenim zanimanjima u Bosni i Hercegovini su čistači, šivači, portiri i njegovatelji starijih osoba, koji mjesečno zarađuju prosječno 736 KM, dok krojači imaju nešto više s prosječnom plaćom od 758 KM. Nažalost, desetine hiljada radnika zarađuje manje od 1.000 KM mjesečno, uključujući i one u velikim kompanijama poput ArcelorMittal Zenica, gdje čak 70% radnika prima plaću ispod tog iznosa.

Rašid Fetić, iz Sindikata kompanije ArcelorMittal Zenica, ističe: “Mi imamo veliki problem, naša kompanija nema razumijevanja. 70% radnika prima ispod prosjeka plaće, odnosno 944 KM.”

Ovaj problem nije specifičan samo za ArcelorMittal Zenica, već se odnosi na mnoge druge kompanije u zemlji. Prema istraživanjima, čak 55% zaposlenika u Bosni i Hercegovini smatra da su njihove plaće premale, dok samo 27% smatra da su plaće adekvatne.

Sada, Vlada Federacije BiH radi na nizu fiskalnih zakona koji bi mogli donijeti pozitivne promjene. Jedna od ključnih mjera je smanjenje doprinosa i usvajanje minimalne plaće od 1.000 KM.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, Selvedin Šatorović, izjavio je: “Mogu slobodno kazati da će taj paket od 1000 KM biti vjerovatno i veći, da će se naći modalitet da se poslodavci dodatno rasterete, ali ono što želimo je da imamo garanciju da će ono od čega država oslobodi poslodavce da ide radnicima.”

Uprkos nadama za povećanje minimalne plaće, cijene životnih potrepština ne prestaju rasti, što dodatno opterećuje radnike. Stoga radnici s nestrpljenjem iščekuju da Vlada ne samo rastereti poslodavce, već ih i obaveže da isplaćuju veće plaće svojim zaposlenicima. Očekuje se da će bolja primanja biti posebno dobrodošla u sektorima obrazovanja i drugim sektorima s niskim plaćama.

U ovom trenutku, četveročlanoj porodici u Bosni i Hercegovini treba dvostruko više novca nego što većina radnika ima na raspolaganju mjesečno, uzimajući u obzir cijene životnih potrepština. S nadama za usvajanje minimalne plaće od 1.000 KM, radnici se nadaju da će njihovi ekonomski uvjeti napokon postati podnošljiviji.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija