Porast žalbi građana na postupanje policijskih službenika u Bosni i Hercegovini

Odbor za žalbe građana Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine suočava se s porastom broja žalbi građana na postupanje policijskih službenika. Tokom devet mjeseci ove godine zaprimili su čak 105 žalbi, s najvećim brojem žalbi upućenih na rad Granične policije BiH.

Od ukupnog broja žalbi, njih 93 odnose se na rad i postupanje policijskih službenika Granične policije BiH, sedam na Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH, a pet na Službu za poslove sa strancima i za azil (SIPA).

Najčešći razlozi žalbi na Graničnu policiju BiH uključuju duge čekanja na graničnim prijelazima, neprofesionalno postupanje, komunikacijske probleme, poteškoće u vezi s provjerom putnika, i slično.

Odbor za žalbe građana pažljivo razmatra sve pristigle žalbe i izvještaje, a dosad je utvrdio osnovanost u 14 slučajeva, uključujući tri protiv policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i 11 protiv policijskih službenika Granične policije BiH.

Ovaj porast broja žalbi ukazuje na potrebu za kontinuiranim praćenjem rada policijskih službenika i osiguranjem profesionalnog postupanja prema građanima. Odbor za žalbe građana nastavit će pratiti situaciju i zahtijevati odgovornost za slučajeve u kojima su utvrđene nepravilnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79