Protest studenata u Tuzli: Traže prijenos četiri predmeta u narednu godinu

Protest studenata u Tuzli: Traže prijenos četiri predmeta u narednu godinu


Neformalna grupa studenata Univerziteta u Tuzli, okupila se danas ispred Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona (TK) sa zahtjevom da im se omogući upis u narednu godinu studija sa četiri nepoložena predmeta iz prethodne godine.

Ispred Ministarstva se danas okupilo 50-ak studenata, a kako kažu, svoj zahtjev uz obrazloženje, e-mailom su uputili još u petak.

– Mi smo u toku akademske godine 2022/2023. imali promjenu silabusa, a na neke ispitne rokove zajedno nisu mogli izlaziti studenti koji obnavljaju godinu i studemti redovne generacije. Samim tim smo izgubili neke rokove, na koje nismo mogli izaći iako smo ih platili – kaže Jovana Bojkić, studentica druge godine Medicinskog fakulteta u Tuzli.

Ona dodaje da je u vrijeme pandemije koronavirusa studentima omogućen bezuvjetan prelazak u narednu akademsku godinu, a u naredne dvije godine mogli su prenijeti po četiri predmeta u narednu godinu.

– Koliko nam je pomogao raniji bezuvjetni prelazak i prijenos četiri ispita, toliko nam je i odmoglo kada je Senat zabranio izlazak na pojedine ispitne rokove. Zbog toga nam i ove godine treba prijenos četiri predmeta u narednu godinu – pojašnjava Jovana Bojkić za Faktor.

Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić kaže da je dobila dopis od Studentskog parlamenta Univerziteta u Tuzli (SPUT) na koji je upućen odgovor.

– Zakon propisuje uvjete pod kojima se može dozvoliti prijenos više od dva ispita, a u ovom slučaju nije bilo prekida, koji bi nam omogućio da udovoljimo njihovom zahtjevu – rekla je rektorica Hadžigrahić.

Mistar Ahmed Omerović danas je rekao da Ministarstvo obrazovanja i nauke TK nije dobilo nikakav zvaničan akt od Univerziteta u Tuzli i SPUT-a.

– Kada dobijemo akt, mi ćemo ga razmotriti, a trebao bi ga dostaviti Univerzitet – zaključio je Omerović.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija