Sve veći broj škola u BiH učenicima zabranjuje korištenje mobitela

Sve veći broj škola u BiH učenicima zabranjuje korištenje mobitela


Virtualno nasilje i pretjerana upotreba tehnologije kod djece izazvali su zabrinutost i reakciju škola u Bosni i Hercegovini. Kako bi se zaštitila djeca i potaknulo zdravo ponašanje, nekoliko škola u zemlji donijelo je stroge mjere, uključujući zabranu korištenja mobitela tokom nastave i velikih odmora.

Jedan od takvih primjera dolazi iz Bihaća, gdje učenici “Richmond Park” škole već godinama moraju ostaviti mobitele kod kuće ili ih odložiti na za to predviđena mjesta. Cilj ove mjere je da se učenici usmjere prema nastavi i interakciji međusobno umjesto prema ekranima.

Uprkos početnoj rigoroznosti, učenici su se navikli na pravilo i primjećuju pozitivan efekat na svoje obrazovanje.

Osnovna škola “25. novembar” u Velikoj Kladuši također je donijela sličnu mjeru kako bi se suočila s problemom virtualnog nasilja i ovisnosti o mobilnim uređajima među učenicima.

Ove odluke škola imaju za cilj djeci pokazati stvarni svijet i potaknuti ih da se bolje povežu međusobno. S obzirom na ozbiljnost problema virtualnog nasilja i ovisnosti o tehnologiji, očekuje se da će i druge škole u Bosni i Hercegovini pratiti primjer ovih obrazovnih ustanova kako bi zaštitile svoje učenike i promivisale zdravo školovanje. Konačna ocjena o uspjehu ovih mjera bit će vidljiva u budućnosti, ali pristup koji potiče zdrave oblike komunikacije i socijalizacije među mladima svakako je korak prema pravom smjeru.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija