Studentski protesti u Tuzli: Ogorčeni ponašanjem i izjavama profesora

Studentski protesti u Tuzli: Ogorčeni ponašanjem i izjavama profesora


Danas u 11. sati studenti psihologije održali su protesti ispred Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Na transparentima koje studenti drže na fotografijama su izjave profesora upućene studentima.

Razlog održavanja protesta leži u dugogodišnjoj problematici koja se ogleda u neadekvatnom načinu obavljanja pedagoške djelatnosti vanrednog profesora dr.sci. Alije Selimovića, uposlenika Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Kako tvrde danas okupljeni studenti dotični profesor godinama unazad vrši teror nad studentima kroz hostilno, omalovažavajuće, nepredvidivo i ponižavajuće ophođenje te zloupotrebu moći koja mu je dodjeljena sa pozicijom profesora i ispitivača. Također navode kako je prisutan neprimjeren standard ocjenjivanja kao i sam pristup konstrukciji ispitnih formi što na kraju rezultuje niskom prolaznošću na odsjeku Psihologija


Današnji protesti su održani kao posljedica takvog neadekvatnog odgovora i nerazumijevanja od strane uprave Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Cilj održavanja protesta je stvaranje pritiska na upravu kako bi se na adekvatan način pristupilo problemu što bi podrazumijevalo stajanje u kraj ovakvom ponašanju koje godinama koči akademski razvoj kao i ugrožava mentalno zdravlje studenata, navodi se u saopćenju studenata psihologije Univerziteta u Tuzli

Važno je naglasiti da mnogi studenti nakon niza uspješno riješenih ispita nisu u mogućnosti dobiti zaslužene diplome radi navedenog ponašanja dotičnog profesora. Naša prava su ugrožena!

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Mi, studenti Univerziteta u Tuzli, želimo izraziti naše nezadovoljstvo  u vezi s nedavnom izjavom profesora dr.sc. Džanana Berberovića. Ta izjava bila je usmjerena prema studentima koji su hrabro izrazili svoje stavove i nezadovoljstvo u vezi profesora dr. sci. Alije Selimovića s Filozofskog fakulteta. Ovaj slučaj izaziva duboku zabrinutost, jer se kosi s temeljnim etičkim i profesionalnim principima koje očekujemo od obrazovnih institucija.

Profesor Berberović se usudio stati u odbranu profesora dr.sc. Selimovića, što je njegovo pravo kao kolege i profesora. Međutim, način na koji je to učinio bio je daleko od prikladnog i profesionalnog. Njegovi komentari koji su uključivali vrijeđanje studenata nisu u skladu s etičkim normama i profesionalnim standardima koje bismo očekivali od nastavnika.

Kao studenti, želimo naglasiti da je naš konačni cilj unaprijediti kvalitetu obrazovanja i uspostaviti konstruktivan dijalog između studenata, profesora i uprave fakulteta. Ne zadovoljavamo se trenutačnim stanjem i smatramo da je nužno da svi zajedno radimo kako bismo unaprijedili naše akademsko iskustvo.

Bili smo spremni za dijalog, no naišli smo na stijenu šutnje i neprofesionalnog ponašanja.

Gospodine profesore dr.sc. Dženane Berberoviću, važno je napomenuti da se sjećamo vaše ranije uloge na Filozofskom fakultetu u Tuzli i neprimjerenih komentara koje ste uputili našim kolegama i kolegicama. To je dovelo do brojnih pritužbi na vaše ponašanje tijekom nastave.

Dotični profesor tokom predavanja ne ispušta riječ ku*rac iz usta te otvoreno pita studentice koje su im omiljene poze tokom se*sa i koliko često se se*saju. Tokom nastave profesor Džanan otvoreno pita studentice za omiljene poze tokom spolnog čina čime je narušavao njihovo dostojanstvo i privatnost.

Sa razgovorom o seksualnosti nemamo problema, jer ipak je to značajan aspekt funkcionisanja ljudi te jedna od osnovnih ljudskih potreba, međutim kod dotičnog je to prelazilo sve etičke granice.

Sudentima je nakon objavljene izjave profesora proslijeđen anonimni video u kojem profesor glasno i jasno studentima poručuje da od njih kao psihologa neće biti ništa de ta ih “nabija na ku*ac”. Isti video oslikava ponašanje Vas kao profesora i stavlja Vas u isti koš sa profesorom čije ponašanje opravdavate. Samim tim sve iskazano u Vašem saopštenju gubi na značaju.

Međutim obzirom da osjećamo odgovornost mi ćemo profesoru Berberoviću pružiti detaljniju sliku situacije kako biste bolje razumjeli razloge za našu zabrinutost. Ne dovodimo u pitanje stručnost profesora koji predaje metodološke i statističke predmete, ali snažno osuđujemo njegov odnos prema studentima.

Nisu prihvatljivi komentari koji kategoriziraju studente kao “nestabilne” ili njihovo etiketiranje na temelju osobnih svojstava. Profesori na Odsjeku psihologije trebaju biti primjeri u očuvanju mentalnog zdravlja studenata i pružati podršku.

Ne možemo prihvatiti argument da se ovakvo ponašanje podvodi pod “drugačiji pristup” ili “komunikaciju na višem intelektualnom nivou”. Profesori koji redovito komuniciraju sa studentima bolje razumiju njihove potrebe i brige.

To omogućava brzu identifikaciju problema s kojima se studenti suočavaju te pružanje pravovremene podrške i resursa kako bi se studentima pomoglo da prevladaju te prepreke.Profesor je odbijao održavanje konsultacija i komunikaciju s studentima. Ograničavao je mogućnost postavljanja pitanja na konsultacijama i često prekidao komunikaciju pod različitim izgovorima.

Najvažnije je što ne možemo prihvatiti osuđivanje studenata zbog iskazivanja svojih “slabosti” umjesto “intelektualne jačine.” Psiholozi trebaju poticati studente da budu hrabri, izraze svoje potrebe, prava i osjećanja. Stvaranje sigurnog okruženja za komunikaciju ključno je za mentalno zdravlje studenata.

Nadamo se da će naš glas potaknuti konstruktivan dijalog i promicanje etičkih i profesionalnih principa na našem fakultetu. Kao studenti, obvezujemo se raditi na poboljšanju naše akademske izvrsnosti, ali također očekujemo fer, pošten i profesionalan odnos od strane profesora.

Ovo je važan trenutak za zajednicu Univerziteta u Tuzli, gdje etički i profesionalni standardi trebaju biti naš vodič za razvoj obrazovanja i stvaranje pozitivnog okruženja za studente.

Naglašavamo da nismo motivirani bilo kakvom skrivenom agendom osim poboljšanja kvalitete obrazovanja na našem fakultetu. Naš cilj je stvoriti okruženje u kojem svaki student ima jednaku priliku uspjeti, bez obzira na njihovu pozadinu ili osobna svojstva.

Istovremeno, apeliramo na sve nadležne i relevantne institucije da pažljivo prate situaciju na Filozofskom fakultetu i poduzmu potrebne korake kako bi osigurali poštovanje etičkih i profesionalnih standarda u obrazovanju.

Ovaj trenutak treba biti početak promjene prema boljoj budućnosti za sve studente na Univerzitetu u Tuzli. Vjerujemo da možemo zajedno raditi na stvaranju akademske zajednice koja promiče jednakost, poštovanje i profesionalnost, te osigurati da svi studenti imaju priliku ostvariti svoj puni potencijal.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija