Foto: Ilustracija
Vjerovala “udvaraču” s interneta, pa ostala bez 13.700 eura

Vjerovala “udvaraču” s interneta, pa ostala bez 13.700 eura


Banjalučanka je ostala bez 13.700 eura jer je vjerovala “udvaraču” s interneta, za kojeg se ispostavilo da ima – lažni profil. Također, žena iz Pule je stranici za upoznavanje upoznala “turskog glumca”, koji ne postoji, i na više računa mu uplatila ukupno 10.000 eura.

To su samo neki primjeri prijevara na koje nasjedaju naivni koji na internetu traže srodnu dušu. Krađa novca samo je jedna od opasnosti koje vrebaju s interneta.

Kako je na edukaciji “Zaštita podataka na aplikacijama za upoznavanje” istaknuo autor projekta pravnik Igor Panić, korisnici stranica za upoznavanje riskiraju i da budu zloupotrijebljeni njihovi osobni podaci, uključujući i one o zdravlju.

Aplikacije za upoznavanje skupljaju brojne podatke koji nisu nužni za rad tih platformi.

– Među tim podacima su i stalna lokacija, načini plaćanja ako se koristi “free trial” ili “premium verzija” te osobni kontakti, poput broja telefona ili e-adrese. Neke aplikacije prikupljaju i informacije o zdravstvenom stanju korisnika – istaknuo je.

Edukacija održana u Sarajevu dio je projekta čiji je cilj odgovorno ponašanje na internetu, a pogotovo na platformama za upoznavanje.

Panić je kazao da je ideja za edukacije nastala zato što su pojedine aplikacije za upoznavanje u posljednjih nekoliko godina, bez prethodne saglasnosti, objavljivale senzitivne i osobne informacije korisnika.

– Zabrinjavajuće zvuči i činjenica da, prema nekim istraživanjima, od 2019. do 2021. čak šest od devet aplikacija za upoznavanje nije unaprijedilo sistem zaštite podataka korisnika. Uz to, primjetno je da se u medijima u BiH gotovo uopće ne govori o zaštiti osobnih podataka u online prostoru – istaknuo je Panić.

On nudi i konkretne savjete za zaštitu osobnih podataka, ali i novca na računima.

– Lokacijske usluge treba podesiti samo na privremeno korištenje lokacije, umjesto stalnog pristupa lokaciji. Ne treba povezivati svoje naloge na društvenim mrežama s nalozima na stranicama za upoznavanje. Ne treba otkrivati trivijalne podatke o sebi, poput hobija, ni podatke o zdravstvenom stanju. Ne treba unositi podatke s platne kartice, čak ni “free trial” za premium verziju – upozorava Panić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija