(VIDEO) Nadležni objasnili zašto je doktor ležao na radnom mjesto u Domu zdravlja

(VIDEO) Nadležni objasnili zašto je doktor ležao na radnom mjesto u Domu zdravlja


Nakon što su čitatelji portala Crna-Hronika poslali video snimak doktora kako se odmara u sarajevskom Domu zdravlja Vrazova, oglasilo su se iz Sindikata radnika u zdrastvu Kantona Sarajevo kako bi demantovali navedeni video klip kojeg je pregledalo više od 85.000 korisnika društvene mreže Facebook.

Na oficijelnoj Facebook stranici portala Crna hronika BiH dana 22.10.2023. godine objavljen je video zapis pod nazivom „Medicinski radnik leži u Domu zdravlja i odmara dok pacijenti čekaju u čekaonici…“ S obzirom da su uz video zapis izneseni netačni navodi, kao i sam naziv pod kojim je video objavljen, odnosno da činjenično stanje ne odgovara naslovu i navodima iz video zapisa, dostavljamo Demant kako bi isti objavili na oficijelnoj Facebook stranici Crna hronika BiH sa zahtjevom da se navedeni video zapis ukloni.

Tačno je da se na snimku vidi jedan od kolega koji je zaposlen u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, ali je netačno da je kolega ležao da bi odmarao.

Naime, kolegi je, u toku obaljanja poslova njegovog radnom mjesta pozlilo, te radi sprječavanja povređivanja kolega je, uz pomoć drugih kolega, smješten u ležeći položaj. Dakle, baš onako kako reaguju sve naše kolege u slučaju kada nekom od naših sugrađana pozli u prostorijama bilo koje zdravstvene ustanove ili na ulici kada im, poed građana, pomoć pruže kolege iz JU Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, tako je reagovano i u ovom slučaju.

Opće je pravilo kada vam pozli da prestanete sa onim što radite i legnete dok taj osjećaj lošeg ne prođe, te potražite stručnu pomoć. To je bilo i u konkretnom slučaju i ne vidimo šta je sporno, kao ni zbog čega je video zapis objavljen, a da prvo nije provjerno zašto je kolega ležao i da li, kako ste naveli u naslovu videa i kako navodi snimatelj „pacijenti čekaju u čekaonici“.

Ne pokušavamo ni na koji način da utičemo na vašu nezavisnost i uređivačku politiku ali objavljeni video zapis sa navedenim naslovom smatramo suprotnim principima objektivnog izvještavanja, a posebno suprotnim odredbi člana 7. Kodeksa za štampane i online medije u BiH, zbog čega zahtjevamo da ovaj demanti u cjelosti i bez intervencija objavite na oficijelnoj Facebook stranici portala Crna hronika BiH.

Ujedno napominjemo, ako pacijenti i čekaju u zdravstvenim ustanovama na pružanje usluga, za to nisu odgovorni radnici u zdravstvu koji su samo pružaoci zdravstvenih usluga, već kreatori zdravstvene politike, odnosno predstavnici vladajućih struktura – izjavio je  Senad Sadiković


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija