Dodikovi komunalci nisu imali nadležnost za čišćenje groblja u Sarajevu’

Dodikovi komunalci nisu imali nadležnost za čišćenje groblja u Sarajevu’


Predsjedniku manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku u utorak, 24. oktobra, na meti se ponovo našlo Sarajevo.

Dodik je poslao pripadnike Uprave civilne zaštite RS i Komunalno preduzeće Rad iz Istočnog Sarajeva da urede groblje, koje se nalazi kod zgrade Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu jer su ga kako kaže, sarajevske vlasti zapustile.

Kakav odnos imaju vlasti u Sarajevu prema Srbima i našim svetinjama najbolje se vidi po tome koliko je groblje bilo zapušteno i devastirano”, poručio je Dodik na platformi X.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je KJKP Pokop iz kojeg su nam potvrdili da ovo preduzeće održava groblje kod zgrade Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

“Tačno je da KJKP Pokop održava Prvomajsko groblje kod zgrade Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu, a kojim upravlja i gazduje Srpska Pravoslavna crkva.

Ovo staro pravoslavno groblje je ove godine čišćeno i košeno tri puta, u skladu sa godišnjim programom i planom rada održavanja i čišćenja grobljanskih površina i postignutog nivoa infrastrukture za 2023.godinu”, kazali su iz KJKP Pokop za naš portal.

Iz KJKP Pokop podvukli su da pripadnici Uprave civilne zaštite RS i Komunalno preduzeće ‘Rad’ iz Istočnog Sarajeva nemaju nadležnost za održavanje spornog groblja i da nije poznato odakle im saglasnost za radove na Prvomajskom groblju.

Pripadnici Uprave civilne zaštite RS i Komunalno preduzeće ‘Rad’ iz Istočnog Sarajeva su pokosili dio pomenutog groblja. Oni nemaju nikakvu nadležnost za obavljanje poslova ovakve vrste na području Kantona Sarajevo i nije nam poznato da li su i od koga dobili saglasnost za ulazak u ovo groblje”, zaključili su iz KJKP Pokop.

Naglasili su da KJKP Pokop održava, upravlja i gazduje sa devet aktivnih komunalnih grobalja: Bare, Lav, Stadion, Sveti Josip, Sveti Marko, Sveti Arhangeli Georgije i Gavrilo, Sveti Mihovil, Obad i Vlakovo.

“KJKP Pokop čisti i održava grobljanske površine, platoe, staze i stepenice i na Jevrejskom groblju i na 48 grobalja/harema na području svih devet općina Kantona Sarajevo kojima ne upravlja i ne gazduje, a čije održavanje se finansira iz budžeta Kantona Sarajevo više od 20 godina”, naveli su iz KJKP Pokop za portal Radiosarajevo.ba.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija