Glovo podaci: Bh. građani pojeli 30.000 porcija tjestenine u 12 mjeseci

Glovo podaci: Bh. građani pojeli 30.000 porcija tjestenine u 12 mjeseci


U proteklih 12 mjeseci, Bosanci i Hercegovci su naručili čak 33 posto više tjestenine, što se prevodi u ukupno 30.000 porcija. Ovaj rast potrošnje pozicionirao je Bosnu i Hercegovinu na 15. mjesto po potrošnji tjestenine među 25 tržišta na kojima Glovo posluje.

Interesantno je primijetiti da najveći ljubitelji tjestenine često dolaze iz određenih gradova. Sarajevo se izdvaja kao grad s najvećom potrošnjom, gdje je zabilježeno čak 49 posto ukupne potrošnje tjestenine. No, Banja Luka ne zaostaje puno za glavnim gradom, s 30 posto potrošnje tjestenine, dok Bijeljina čini 11,6 posto ukupne potrošnje, piše Crna hronika.

Vrhunac narudžbi tjestenine zabilježen je 19. jula ove godine, kad je oboren rekord sa 123 porcije tjestenine isporučenih u 95 narudžbi u jednom danu. Očigledno je da Bosanci preferiraju tjesteninu poslije podne, jer više od 30 posto narudžbi tjestenine stiže između 15:00 i 17:00 sati, čineći ovaj obrok savršenim za kasni ručak ili ranu večeru.

Najzanimljiviji podaci dolaze o pojedincima koji su istinski zaljubljenici u tjesteninu. Najveći ljubitelj tjestenine u Bosni i Hercegovini dolazi iz Banja Luke, koji je naručio 174 jela od tjestenine u protekloj godini, što znači da je jeo tjesteninu svaki drugi dan.

S druge strane, najveći potrošač je drugi korisnik iz Banja Luke, koji je potrošio 1.383 KM na 116 narudžbi tjestenine tokom prošle godine. Najdarežljiviji korisnik kad je u pitanju tjestenina dolazi iz Sarajeva, gdje je napravljena najskuplja pojedinačna narudžba tjestenine, potrošivši 234 KM u jednoj narudžbi koja je uključivala tjesteninu.

Kad su u pitanju omiljena jela od tjestenine, Bolognese, Carbonara i Lasagne i dalje ostaju neprikosnoveni favoriti. Ovo jasno ukazuje na naklonost građana Bosne i Hercegovine prema autentičnim talijanskim ukusima i klasicima.

Svjetski dan tjestenine u Bosni i Hercegovini donosi ne samo priliku za slavlje ove omiljene hrane, već i odatak o tome koliko tjestenina igra važnu ulogu u svakodnevnom životu i gastronomiji ove zemlje. S povećanjem broja restorana i malih poduzeća koja nude tjesteninu putem platforme kao što je Glovo, možemo očekivati da će tjestenina i dalje ostati omiljen izbor mnogih Bosanaca i Hercegovaca.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija