Predstavnički dom: Gabela nema ovlaštenje da vodi sjednicu? – Rebalans budžeta i penzije “u zraku”

Predstavnički dom: Gabela nema ovlaštenje da vodi sjednicu? – Rebalans budžeta i penzije “u zraku”


Marinkvović Lepić je u ostavci rekla da će biti zastupnik kao i svi mi. Ona uživa sve benefite funkcije koje po Poslovniku više ne može da vrši. Ona koristi još uvijek službeno auto, kabinet predsjedavajuće, kazala je Jasmina Biščević – Tokić

Jasmina Biščević – Tokić, zastupnica SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH je na početku sjednice upozorila rukovodstvo Doma da dopredsjedavajuća Edina Gabela nema ovlaštenje da vodi sjednicu.

– Podnošenjem ostavke gospođe Mirjane Marinković Lepić ona je izgubila status predsjedavajuće Predstavničkog doma, a i člana rukovodstva u kojem sjedi nakon poodnošenja ostavke. Predsjedavajuća nije mogla prenositi ovlaštenja na druga lica koja više ne crpi ni sama tako da ni vas nije mogla ovlastiti za današnju sjednicu. Napominjem da je Marinković Lepić podnijela ostavku 25. septembra. Sjednica Predstavničkog doma koja je održana pod predsjedvavanjem zamjenice Gabele, a koja je sjednicom rukovodila na osnovu ovlaštenja predsjedavajuće također je održana suprotno Poslovniku Predstavničkog doma. Posebno je neprihvatljivo i suprotno Poslovniku da predsjedvajuća nakon podnošenja ostavke saziva sjednice Doma i koliko imam informaciju od kolega Marinković Lepić je predsjedavala i Kolegijem koji je sazvala i glasala na svim kolegijima, iako nije njegov član, istakla je Biščević-Tokić.

Kako kaže, i jedno i drugo postupanje je suprotno Poslovniku Doma, a samim tim i u suprotnosti sa Ustavom FBiH.

– Činjenicu da član rukovodstva zakonodavnog organa može gubiti status člana rukovodstva tog organa i da više ne može sudjelovati u radu tog organa utvrdio je u svom mišljenju Ustavni sud FBiH od 11. februara 2022. Mišljenje je objavljeno u Službenim novinama FBiH. Marinković Lepić je u ostavci rekla da će biti zastupnik kao i svi mi. Ona uživa sve benefite funkcije koje po Poslovniku više ne može da vrši. Ona koristi  još uvijek službeno auto, kabinet predsjedavajuće. Moliću sekretara da mi odgovori na pitanje vezano plate, da li je potpisivala transfere, reprezentacije i sva prava i obaveze koje je bivša predsjedavajuća imala. Vas upozoravam da nemate ovalaštenje za vođenje sjednice i da preispitate ko će je voditi, upozorila je Biščević-Tokić.

Ivan Miličević, sekretar Predstavničkog doma, rekao je da što se tiče plaća i naknada stručna služba nije zaprimila nijedan akt od radnih tijela kojim bi se promijenile plaće i naknade predsjedateljice koja je u ostavci.

– Predsjedateljica nije razriješena na Domu. Ona je podnijela ostavku koje nije izglasana, rekao je.

Gabela je potom pozvala ustavnu i Zakonodavno-pravnu komisiju da daju svoje mišljenje i da, kako je navela, riješe dileme. Data je dvadesetominutna pauza


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija