Košarac: Američka i britanska ambasada, čije države nisu članice EU, kroje politiku Delegacije EU

Košarac: Američka i britanska ambasada, čije države nisu članice EU, kroje politiku Delegacije EU


Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Staša Košarac rekao je da stav šefa Delegacije EU u BiH Јohana Satlera da sjedište apelacionog odjeljenja Suda BiH ne treba da bude u Banjoj Luci potvrđuje samo jedno – da “politiku te delegacije određuju američka i britanska ambasada, zemlje koje, da ironija bude veća, nisu članice EU”.

On je izjavio da bi Satler da odlučuje umjesto institucija RS, ali “šuti kada su te institucije, srpski narod i RS u cjelini meta suludih pritisaka i napada” ambasadora Marfija, OHR-a i, kako je naveo, “notornog Kristijana Šmita”.

Košarac je upitao “zašto Satler i Delegacija EU uporno šute na očigledni politički progon legitimno i legalno izabranog predsjednika RS”.

– Zašto su nijemi na činjenicu da se na najgrublji način krše izborna volja i demokratska prava građana RS? Zašto šute na činjenicu da se u BiH, kao zemlji kandidatu, pojavio stranac koji želi da nameće svoju volju kao zakon koji se mora poštovati – naveo je Košarac na Instagramu.

On je istakao da očekuje da EU ne nasjeda na “lažne sarajevske narative i da principijelno poštuje Dejtonski mirovni sporazum, međunarodno pravo i osnovne demokratske postulate.” On je rekao da to u praksi znači da EU stane iza izborne volje tri konstitutivna naroda u BiH, te da poštuje i podrži legitimno i legalno, na demokratskim izborima, izabrane političke predstavnike.

– Јednako tako, EU treba da konačno ispuni svoje obećanje o zatvaranju OHR-a i odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH kada zemlja dobije kandidatski status – poručio je Košarac.

Dodao je da je “jedina dosljedna i principijelna politika u BiH politika RS, predvođena predsjednikom Miloradom Dodikom”, da je RS jasno rekla da je za realizaciju 14 evropskih prioriteta u cjelini i da podržava dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda bez stranog intervencionizma.

Košarac je dalje naveo da su “nametnute teze o tome da RS nešto blokira kreirane u američkoj i britanskoj ambasadi”, a kako kaže, “jedini cilj njihovog spinovanja i spletkarenja jeste da po svaku cijenu ugroze ustavni kapacitet RS i otmu joj imovinu”.

– Dvije zapadne ambasade koriste dio federalnih političkih struktura kao megafon za širenje lažnih narativa o RS. Nažalost, svjedoci smo da i Delegacija EU na čelu sa Satlerom ponizno prihvata da učestvuje u tom vrzinom kolu, dodatno urušavajući svaki pokušaj unutrašnjeg dogovora u BiH. Otkud Satleru pravo da se miješa u unutrašnja pitanja u BiH? Doza njegove drskosti dijametralno je suprotna dozi elementarne pristojnosti jednog diplomate – poručio je Košarac.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija