Crna Gora vraća stomatologe u škole: Da li BiH trebala uraditi isto?

Crna Gora vraća stomatologe u škole: Da li BiH trebala uraditi isto?


Ministarstvo zdravlja Crne Gore raspisalo je tender za adaptaciju stomatoloških ambulanti u 56 osnovnih i srednjih škola, čija je procijenjena vrijednost 1,06 miliona eura sa PDV-om, odnosno 880.000 eura bez PDV-a.

U realizaciju ovog značajnog projekta uključene sve relevantne intitucije – Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo finansija, Fond za zdravstveno osiguranje, Stomatološka komora, Institut za javno zdravlje i Ministarstvo zdravlja.

Novac za realizaciju, na inicijativu Ministarstva zdravlja, obezbeđen je kroz Kapitalni budžet države za 2023. godinu, u iznosu od 2,5 miliona eura.

Podsjetimo, u školama u BiH su nekada bile stomatološke ordinacije. Danas o toj ideji niko i ne govori. Grad Sarajevo je, primjera radi, 2021. godine rekao da će podržati ideju da škole dobiju stomatološku ambulantu. Također, nekadašnja zastupnica u Skupštini KS Neira Dizdarević je iste te godine na sjednici podnijela inicijativu za vraćanje dječije stomatologije u osnovne i srednje škole na području Kantona Sarajevo. No, sve je ostalo mrtvo slovo na papiru.

Istraživanja ukazuju da manje od 20% roditelja redovno podsjeća djecu na održavanje oralne higijene. Djeca u osnovnoškolskoj dobi su najviše izložena namirnicama koje pogoduju narušavanju oralnog zdravlja. Usljed gore navedenih faktora, u uzrastu od 7 do 18 godina karijes je zastupljen sa preko osamdeset posto. Između ostalog, zbog toga bi bilo poželjno  da i Bosna i Hercegovina slijedi primjer susjeda.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija