FUP za CH: “Policajci nisu teško povrijeđeni, nije došlo ni do prekomjerne upotrebe sile”

FUP za CH: “Policajci nisu teško povrijeđeni, nije došlo ni do prekomjerne upotrebe sile”


Iz Federalne uprave policije odgovorili su na upit portala Crna Hronika nakon informacija da su pretučeni i teško povrijeđeni njihovi policajci.

Iz FUP-a kažu da informacije nisu tačne, te da policajci nisu teško povrijeđeni.

“Jednica za policijsku podršku u Sektoru uniformisane policije trenutno se nalazi na obuci koju provodi Specijalna policijska jedinice Federalne uprave policije.

Riječ je o planiranim i odobrenim obukama policijskih službenika, od kojih svi duže od godinu dana rade u Federalnoj upravi policije, a čiji je cilj osiguranje bolje spremnosti policijskih službenika.

Obuke se vrše iz opće fizičke pripreme koju moraju zadovoljiti svi policijski službenici, a posebno pripadnici Jedinice za policijsku podršku koji u svojim opisima poslovima imaju i operativno angažovanje.

Za vrijeme trajanja obuke iz oblasti borilačkih vještina i samoodbrane, u svim upravama policije pa tako i Federalnoj upravi policije, može doći do lakših tjelesnih povreda što je rizik posla na koji su policijski službenici pristali danom polaganja zakletve. Dakle, netačne su informacije da je došlo do težih povreda policijskih službenika, a posebno da je obuka rađena uz prekomjernu upotrebu sile.

Druga strana priče iz FUP-a: Kako su povrijeđeni policajci i jesu li uopšte spremni za FUP!?

Posebno ističemo kako je, nakon obavljenih uvida u video snimke s obuka, utvrđeno da nije došlo do prekomjerne upotrebe sile. Kao primjer navodimo da je jedan policijski službenik zadobio povredu ramena prilikom izvođenja općih vježbi na poligonu s preprekama.

Javnost molimo da uvijek ima na umu kako je riječ o obukama policijskih službenika koje se zbog prirode posla razlikuju od obuka drugih službenika, te da se lažnim navodima o povredama policijskih službenika na treninzima opće fizičke pripreme, u javnosti stvara slika o nesposobnosti policijskih službenika da odgovore poslovima i zadacima.

Federalna uprava policije će provesti internu istragu i utvrditi činjenično stanje”, rečeno je iz FUP-a.

Drama na treningu FUP-a: Teško pretučena četiri mlada policajca

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

 

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija