Kako radi Delić: “Dali građanima 300 KM pomoći pod uslovom da se ne prijave za utopljavanje kuća”

Kako radi Delić: “Dali građanima 300 KM pomoći pod uslovom da se ne prijave za utopljavanje kuća”


Najugroženijim domaćinstvima od 300 KM do 600 KM pomoći radi subvencioniranja troškova grijanja. Bh. građane su političari prvo ponizili iznosom pd 300 KM a onda i dugim redovima ispred općinskih šaltera.

Građani su satima stajali zbog jednog papira.

Ministar Delić nada se da će novac na računima neposrednih korisnika biti do kraja ove godine a prema procjenama, treba da je dobije oko 109.000 domaćinstava u Federaciji. Iznosi će biti od 300 KM do 600 KM po domaćinstvu, ali nije izjavio medijima uslov građanima kako da dobiju 300 KM, odnosno da se moraju odreći jako velikog “dijela kolača” zbog 300 KM za drva.

NiP-ov Delić uslovio je građane da ne smiju aplicirati za sredstva po osnovu Javnog poziva raspisanog od strane Fonda za zaštitu okoliša FBIH za sredstva za podršku njerama energetske efikasnosti stambenih objekta.

U prevodu, ako građani žele 300 KM moraju se odreći apliciranja drugih donacije kao što je donacija za utopljavanje kuća, a da bi građani utoplili svoje kuće, trebahu izdvojiti minimalno 25.000 KM.

“Fond za zaštitu okoliša FBiH danas po prvi put objavljuje poziv za sufinansiranje utopljavanja individualnih stambenih objekata.

To bi bila super vijest da se u njoj ne krije podla prevara – osobe koje su aplicirale za energetsku sadaku od 300 KM NEMAJU PRAVO apliciranja na ovaj javni poziv jer su se tog prava odrekli potpisom na izjavu skrivenu u prijavni obrazac.

Da im je to barem rečeno blagovremeno, prije maltretiranja i čekanja na red za dokumentaciju, cips, kućne liste, potvrde iz banke, bilo bi manje gužvi, ali nije.

Bilo bi lijepo sad barem onima koji nisu bili na vrijeme informisani, objasniti kako povući prijavu za 300 KM sadake, kako bi ostvarili pravo na 5.000 KM za trajnu uštedu energije.

U zemlji kladionica i sadake, i to je lutrija, jer niko ne garantuje da ćete dobiti sredstva za utopljavanje – ako vam “fali jedan papir” gubite i 300 i 5.000. Tri stoje su “sigurica”. – napisao je Samir Lemeš dekan Politehničog fakulteta u Zenici

Inače, link za prijavu je ovdje: https://e-prijava.fzofbih.org.ba/


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija