U Konjicu ugroženo liječenje 26.000 pacijenata

U Konjicu ugroženo liječenje 26.000 pacijenata


Gotovo svi ljekari Doma zdravlja (DZ) u Konjicu u petak, 3. novembra, potpisali su kolektivni otkaz, jer nisu primili plate od juna ove godine, a ako se ovo pitanje uskoro ne riješi, ovom gradu i regiji uopšte prijeti potpuni zdravstveni kolaps, jer je ugroženo liječenje više od 26.000 pacijenata.

Osim Konjica, cijeli zdravstveni sustav Hercegovačko-Neretvanskog kantona (HNK) suočava se s ozbiljnim problemima, a zdravstveni radnici već su izašli na ulice, zahtijevajući ne samo isplatu zaostalih plata, već i potpisivanje kolektivnih ugovora kako bi se povećao iznos satnice rada, koji trenutno iznosi samo 2,30 KM, što je najniža satnica u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U petak je Skupština HNK napokon odobrila rebalans budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK nakon šest mjeseci, što bi trebalo preusmjeriti sredstva na zdravstvene ustanove u kantonu. Ovo predstavlja tračak nade da će problemi biti riješeni.

Međutim, ljekari u Domu zdravlja Konjic nisu primili plate za četiri mjeseca (juli, auhgust, setembar i oktobar), a problem plata traje već dugi niz godina. Skoro svi ljekari u Domu zdravlja, hitnoj medicinskoj pomoći i dječjem dispanzeru potpisali su otkaze, a još nije jasno koliko će trajati otkazni rok.

Osim problema s platama, Federalna poreska uprava je poslala obavijest DZ Konjic u vezi s financijskom konsolidacijom koja bi mogla ili riješiti probleme ili blokirati Dom zdravlja ako grad Konjic i HNK ne prihvate ili odbiju ovu konsolidaciju.

Ukoliko se rebalans Zavoda za zdravstveno osiguranje HNK stavi na snagu, to bi moglo osigurati isplatu plata, ali problem dugova Domu zdravlja Konjic nije riješen, jer ukupni dug iznosi oko 22 miliona KM.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija