(VIDEO) Sarajevski trgovac objavio video kako mu izgleda radnja poslije požara

(VIDEO) Sarajevski trgovac objavio video kako mu izgleda radnja poslije požara


 

U nedjelju je izbio požar na pijaci “Kvadrant” koja se nalazi u sarajevskom naselju Otoka, a tim povodom se danas, zvaničnim saopćenjem, oglasilo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

U nedjelju oko 13:00 sati je obaviještena Policijska uprava Novi Grad da je došlo do požara na otvorenoj pijaci “Kvadrant”. Kako se navodi u zvaničnom saopćenju policije, požar se proširio na stambenu zgradu i objekat hotela u ulici Radenka Abazovića.

Sarajevski trgovac Salih F. objavio je video snimak kako izgleda njegova radnja poslije velikog požara koji je zahvatio pijacu na Otoci.

80% pijace je uništeno, dok je roba koja je ostala u preostalom dijelu potpuno neupotrebljiva. Šteta je, kažu iz Uprave, višemilionska. 55 korisnika pijace ostalo je bez svega što su godinama stvarali. Zbog velike površine koju je vatra obuhvatila, uviđaj je još u toku. Dok traje, špekuliše se da je požar možda i podmenut.

Ponedjeljak. Radni dan. Za radnike ove pijace tragičan i tužan. Iza vatrene stihije ostali su izgoreni boksovi, pepeo i uništena roba. Ali i izgubljeni snovi, i godine uloženog truda.

„Ogromna je šteta bila, dugo radim ovdje. Od ‘96 godine radim ovdje muška odijela. Puno je toga otišlo i nove robe i što sam imao robe”, kazao je jedan od radnika na pijaci Sabit Otajagić.

Sve što je Zlata Handžić u trenutku izbijanja požara iz svog boksa uspjela iznijeti bile su grijalica i plinska boca. Iz straha, kaže, da ne bi došlo do kobnih posljedica. Štete su neprocjenjive.

„Da se razumijemo, 25 godina mi ovdje radimo i stvarali smo tu zalihu. I sad ima još više robe kako je sad ova sezona počela, mi smo svi više napunili te bokseve robom. To je neprocjenjiva šteta. Ja sam prodavala dječju garderobu, imala sam dva boksa. Imam najmanje 30 hiljada vrijednosti u tim boksevima”, dodaje Zlata.

O mogućim razlozima požara još se špekuliše, s obzirom na to da je lokacija na kojoj se nalazi pijaca godinama predmet sudskog spora.

Direktor KJKP „Tržnice-pijace Sarajevo” Jasmin Terović ističe da su se posljednjih nekoliko godina dešavale čudne pravne radnje.

„Gdje su odredjena fizička lica došla do vlasništva odredjenih lokacija, provodeći neke ostavinske rasprave nad odredjenim jevrejskim proodicama nakon, čini mi se, 80-85 godina. Lica koja su učestvovala u takvim pravnim radnjama, mislim da Tužilaštvo provodi odredjene istrage, da je bilo odredjenih radnji Tuzilaštva, da su i u pritvoru. Ja opet duboko u sebi vjerujem da nisu ljudi valjda spremni i na tu aktivnost da bi „Tržnice pijace” i ove korisnike istjerali sa ove lokacije”, rekao je Terović.

Još se čekaju rezultati uviđaja, ali i konkretna pomoć nadležnih.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija