Novalić: Mi u parlamentu smo u mraku, nemamo nikakvog plana rada

Novalić: Mi u parlamentu smo u mraku, nemamo nikakvog plana rada


U gostovanju u emisiji “Rezime” na Federalnoj televiziji, Fadil Novalić, potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i zastupnik u Zastupničkom domu Federacije Bosne i Hercegovine, iznio je svoje stavove o različitim pitanjima koja se tiču političke situacije i ekonomije u BiH.

Novalić je istakao da EU trenutno ima “mnogo preča posla s Ukrajinom i Gazom” te sugerirao da BiH nije prioritet za EU. Također je izrazio skepticizam u vezi s Izvještajem Evropske komisije o napretku BiH, napominjući da je Sjeverna Makedonija, koja je čak promijenila ime, također suočena s izazovima u procesu pristupanja EU.

Govoreći o radu Vlade i Parlamenta FBiH, Novalić je izrazio nezadovoljstvo zbog nedostatka godišnjeg plana rada Vlade te je naveo da je Parlament u “mraku” i da nema jasne smjernice za svoj rad.

– Ovo je prva godina da ni kao parlamentarac ni kao bivši premijer nemam ovogodišnjeg plana rada vlade. Mi u parlamentu smo u mraku, nemamo nikakvog plana rada – kazao je Novalić.

Također se osvrnuo na pitanje povećanja minimalne plaće, ističući da to pitanje nije političko, već ekonomsko i stručno te da bi trebalo biti riješeno na temelju proračuna i ekonomske održivosti.

Novalić je također iznio stav u poslovanju Elektroprivrede BiH i najavio moguće poskupljenje električne energije. Smatra da će Vlada morati tražiti usluge iskusnih stručnjaka iz privrede kako bi riješila ovo pitanje.

– Statistički ako pogledate, Elektroprivreda 28 godina poslije rata nije bila u gubitku. Mi smo prije tri godine uzeli akumuliranu dobit 92 miliona i poslali na Hranjen. Pazite, ne uzimate od gubitaša pare. Onda sam shvatio da nije to glavno pitanje, glavno pitanje je poskupljenje struje. Ona će poskupjeti. I treba naći krivca za to. Već je plasirana ta vijest. Struja će poskupjeti, a poslovanje Elektroprivrede je tekuća stvar – smatra Novalić i dodaje:

– Ova Vlada će morati zatražiti usluge bivšeg ministra i bivšeg direktora – Nermina Džindića i Admira Andelije. Oni su (“Trojka”) doveli nekompetentne ljude. Džindić i Andelija su iz privrede, iz sistema. Ovdje imamo ljude iz politike koji ne mogu odgovoriti ovom teškom zadatku – rekao je.

U pogledu Fonda solidarnosti, Novalić je objasnio da je finansiranje Fonda bilo odgođeno zbog potrebe za stabilizacijom federalnog budžeta te da je korona kriza također utjecala na ovu situaciju. Istakao je da treba osigurati sredstva za Fond kako bi se pomoglo građanima.

Na pitanje o svojoj situaciji nakon što je stavljen na američku crnu listu, Novalić je rekao da to nema značajnih posljedica za njega jer nema imovine u SAD-u.

– Nemam imovinu ni u Tuzli, a ne u Americi. Nemam nikakvih posljedica – tvrdi Novalić.

– To zbog čega je međunarodna zajednica bila za to da prihvatim dužnost je ekonomija. Ja sam taj zadatak odigrao. Međunarodna zajednica je promijenila strategiju prema SDA i ja sam se vjerovatno našao na tom putu. Znam jednu molbu, predstavnici iz jedne stranke iz “Trojke” su otišli u SAD i rekli: “ako hoćete da nas dovedete, morate nam skloniti Novalića” – rekao je Novalić.

Nije želio reći o kojoj stranci je riječ.

Na kraju je istaknuo promjenu odnosa međunarodne zajednice prema SDA i sugerirao da su mu postavljali zahtjev za preuzimanje dužnosti u zamjenu za promjenu politike stranke.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija